-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Ny lov skal undtage visse udenlandske ansatte fra en række administrative krav – eksempelvis om at få en dansk bankkonto. Lettelserne gives alene til virksomheder certificeret til udenlandsk arbejdskraft med flere end 10 ansatte.
Med det nye lovforslag vil regeringen undtage visse udenlandske arbejdstagere for kravet om, at udbetalingen af løn skal ske til en dansk bankkonto. Undtagelsen vil omfatte forskerordningen og fast track-ordningens almindelige beløbsspor, forskerspor, uddannelsesspor og kortidsspor. For at udlændinge kan få ophold igennem fast track-ordningen, er det et krav, at virksomheden er certificeret.
Betingelsen for at blive certificeret er, at der skal der være mindst 10 ansatte, danske ansættelsesforhold og ingen udeståender med Arbejdstilsynet.
- Det er positivt, at regeringen vil øge fleksibiliteten for certificerede virksomheder og samtidig lempe bankkontokravet. Det burde nemlig ikke være de administrative byrder og bureaukrati i samfundet, der afgør om en virksomhed henter vigtige faglærte medarbejdere fra udlandet eller ej.
Det siger økonom Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne til lovforslaget, der blev fremsat sidst i januar. Samtidig påpeger økonomen problemet med at holde virksomheder under 10 ansatte uden for en certificering.
Certificering til alle
- I TEKNIQ Arbejdsgiverne mener vi, at alle virksomheder burde have mulighed for at blive certificeret. Virksomheder med under 10 ansatte har lige så svært ved at rekruttere medarbejdere som virksomheden med over 10 ansatte, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.
For de erhvervsordninger, der stadig vil være omfattet af bankkontokravet, foreslås det, at tidsfristen til at få oprettet en dansk bankkonto forlænges fra 90 dage til 180 dage.
Samtidig vil regeringen udvide jobskiftereglen, så udlændinge, som skifter opholdsgrundlag uden at skifte job, også bliver omfattet. Eksempelvis kan der være tale om en udlænding, som aktuelt er i Danmark på en 1-årig opholdstilladelse. Vedkommende vil gerne over på beløbsordningen, som gives i fire år ad gangen. Som reglerne er i dag, skal vedkommende afbryde sit nuværende ansættelsesforhold, mens sagsbehandlingen står på. Det er uhensigtsmæssigt, og det vil regeringen ændre på.
- At skulle pause sit ansættelsesforhold for at ændre opholdsgrundlag lyder som et tab af dygtige medarbejdere. Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne synes vi, at det lyder fornuftigt, at man lader medarbejderen fortsætte sit arbejde, mens sagsbehandlingen ordnes, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.
Ingen ladeport
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek er fokuseret på at hjælpe virksomhederne, men samtidig undgå problematiske ansættelser.
- Når hæderkronede virksomheder i Danmark oplever nogle regler som uhensigtsmæssige, så tager vi det selvfølgelig alvorligt. Men vi har naturligvis sikret os, at vi med lovændringen ikke åbner en ladeport til social dumping og underbetaling. Flere af justeringerne er derfor målrettet certificerede virksomheder, hvor vi ved, at der er tale om ordentlige vilkår, siger ministeren.
-
Certificering af virksomheder
- For at blive certificeret skal en virksomhed blandt andet have mindst 10 fuldtidsansatte i Danmark.
- Løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold.
- Virksomheden må ikke have udeståender med Arbejdstilsynet.
- Certificering tager ca. en måned.
- Start certificering her: Ny i Danmark