-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Samlet set er 29 procent af virksomhedernes jobopslag opslag forgæves, viser nye tal. Alligevel er det færre end de seneste målinger.
En del virksomheder må stadig se i øjnene, at de ikke kan få besat alle de stillinger, de slår op, med de rigtige kandidater.
29 procent af samtlige jobopslag på tværs af brancher ender med en forgæves rekruttering, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Opgørelsen er netop offentliggjort, men tallene er indsamlet mellem september 2021 og februar 2022.
Selvom det stadig er en høj andel, så er det alligevel en ændring i forhold til de seneste undersøgelser. I marts var der til sammenligning 31 procent forgæves jobopslag, mens det i december var oppe på 33 procent.
- Der er altid stor efterspørgsel efter den gode medarbejder med den stærke fagprofil, så det kan være svært for virksomhederne at finde den medarbejder, man har brug for. Også selvom man laver et godt jobopslag og deler på nettet, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
En forgæves rekruttering dækker i undersøgelsen også over de tilfælde, hvor stillingen er blevet besat af en medarbejder, der ikke har de rette kvalifikationer. Ud af de 29 procent forgæves rekrutteringer blev 17 procent aldrig besat, mens 12 procent blev besat af en medarbejder, der ikke havde de kvalifikationer, virksomheden søgte efter.
Eftertragtede medarbejdere
Dykker man længere ned i tallene, kommer bygge- og anlægsbranchen ind på en tredjeplads med 37 procent forgæves rekrutteringer.
Her er det særligt elektrikere, der bliver fremhævet i opgørelsen. Her bliver der oplistet de 40 stillingsbetegnelser med den største jobomsætning. I den sammenligning endte 44 procent af jobopslagene efter en elektriker med at være forgæves. Det er kun overgået i opgørelsen af sygeplejerske med 46 procent mislykkede rekrutteringer i perioden.
På industrisiden er produktionsmedarbejder også repræsenteret på listen med 40 procent forgæves rekrutteringer. Samlet set må industrien kigge langt efter at få den arbejdskraft, der søger efter. 32 procent af jobopslagene endte med en forgæves rekruttering.
Regionale forskelle
Opgørelsen viser også forskelle mellem landsdelene. Her er det i særlig grad Sjælland og Lolland-Falster, der er 35 procent forgæves rekrutteringer er med til at trække gennemsnittet op.
På den anden side af Storebælt ligger Fyn, hvor der til sammenligning kun blev søgt forgæves i 24 procent af tilfældene.
Derudover er der forskel mellem de enkelte medarbejdertyper, der bliver efterlyst i de forskellige regioner. I Region Sjælland var der 24 procent forgæves jobopslag efter industritekniker. Elektriker går igen i flere af landsdelene men topper i Region Nordjylland med 49 procent fejlslagne rekrutteringer.
- Undersøgelsen viser jo desværre, at det kan være ekstra udfordrende for virksomheder i visse dele af landet. Ikke alle medarbejder har lyst til at pendle, selvom drømmejobbet står klar i en anden region. Det stiller store krav til kreative jobopslag, men understreger også at man som virksomheden med fordel kan finde andre veje til nye medarbejdere. Hvis ens nuværende medarbejdere for eksempel vil være ambassadører for firmaet, så er det et virkelig stærkt kort, siger Maria Schougaard Berntsen.
Opgørelsen baserer sig på 11.100 svar fra virksomheder om status på jobopslag, som de har slået op cirka fire måneder forinden.