-
Industri
Ny digital kemisk risikovurdering udviklet af Arbejdstilsynet skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø og bedre styr på reglerne før evt. tilsyn fra myndighederne. Værktøjet er udviklet specielt til virksomheder med ansatte, der svejser eller skærer i metal.
Det nye digitale værktøj er gratis til rådighed online. Værktøjet skal gøre det lettere for virksomheder at vurdere risikoen ved deres kemiske arbejdsprocesser. Det skal hjælpe virksomhederne med at styrke deres kemiske arbejdsmiljø og overholde reglerne om kemisk risikovurdering.
-Dette nye tiltag er et godt værktøj for vores medlemmer i metalindustrien i forhold til at opfylde lovens krav omkring kemisk arbejdsmiljø. Det er nemt at bruge, og virksomheder får hjælp til at få styr på risici, regler og anbefalinger inden for svejsning, siger chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hurtigt værktøj
Det nye værktøj ligger på www.at.dk. Værktøjet er målrettet svejsning og termisk skæring i metal på værksteder, i produktionshaller og på bygge- og anlægspladser. En person med indgående kendskab til svejsearbejdet kan udfylde det indledende skema på ca 15 minutter.
Der er tre skridt til den færdige risikovurdering af svejsemiljøet:
1: Gennemgå svejse- og skæreprocesser, og svar på spørgsmålene her i værktøjet (varighed ca. 15 minutter).
2: Hent herefter udkast til kemisk risikovurdering - og få Arbejdstilsynets hjælp til at vurdere, om foranstaltninger beskytter godt nok.
3: Færdiggør jeres kemiske risikovurdering i fællesskab.
Bedre risikovurderinger
Arbejdstilsynet forventer, at det nye værktøj vil give bedre risikovurderinger i fremtiden på svejseområdet.
-Erfaringer fra bl.a. tilsyn og opringninger til Arbejdstilsynets Call Center viser, at mange virksomheder er i tvivl om rammerne for den kemiske risikovurdering. Virksomhederne efterspørger både mere viden og hjælp til at risikovurdere deres kemiske arbejdsprocesser. Med Arbejdstilsynets nye digitale redskab kan de blive klogere på, hvordan de kan forebygge, at ansatte bliver udsat for kemi under svejsning, siger Morten Vestergaard, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.
TEKNIQ Arbejdsgiverne ser også fordelene ved det nye værktøj.
-De kemiske risikovurderinger har givet mange virksomheder udfordringer tidligere, fordi det er et komplekst område. Det er godt, at det nye værktøj både er målrettet vejledning og konkrete anbefalinger til håndtering af produkter og arbejdsprocesser, siger chefkonsulent Lone Alstrup.