-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
De nye barselsregler har netop haft et års fødselsdag, og TEKNIQ Arbejdsgiverne får fortsat mange spørgsmål til loven, der rummer en række ændringer, som arbejdsgivere skal være opmærksom på. Læs fem vigtige pointer og tilmeld dig webinar om reglerne.
I mange virksomheder kan der gå flere år mellem, at medarbejdere får børn og skal på barsel. Derfor får TEKNIQ Arbejdsgiverne fortsat mange spørgsmål til den nye barselslov, som pludselig bliver højaktuel, når storken kommer.
De spørgsmål kan medlemmerne få svar på ved at deltage i et webinar den 13. september. Barselslovens regler om ret til fravær - både før og efter barnets fødsel – vil blive gennemgået. Og overenskomstens bestemmelser om ret til betaling er også på dagsordenen.
Forud for webinaret kan du her læse fem vigtige punkter fra den nye lov.
1. Barselsorlov
Ved den nye barselslov har mor fortsat to ugers pligtorlov i forbindelsen med fødslen og efterfølgende har hun nu otte ugers barselsorlov. Mors barselsorlov er således blevet reduceret med fire uger.
Hidtil har de 14 ugers barselsorlov været øremærket mor. Med de nye regler er det alene de første to ugers pligtorlov der er øremærket mor. De resterende otte uger kan overføres til far eller medmor.
2. Øremærket orlov
Det er ikke nyt, at der er øremærket orlov. Mor har haft 14 ugers øremærket barselsorlov og far har haft to ugers fædreorlov ved de hidtidige regler.
I de nye regler er der to ugers øremærket orlov til mor og far i forbindelsen med fødslen. Derudover bliver der som noget nyt øremærket ni ugers orlov til hver af forældrene.
3. Øremærket forældreorlov
De ni ugers øremærket forældreorlov skal afholdes inden et år efter barnets fødsel. Hvis orloven ikke afholdes inden for denne periode, fortabes orlovsugerne med barselsdagpenge definitivt.
Der vil dog være særlige situationer, hvor medarbejderen kan afholde orloven inden for 3 år efter barnets fødsel. Her er der fx tænkt på situationer, hvor medarbejderen er udsendt af den danske stat til at gøre tjeneste i udlandet, medarbejderen afsoner en frihedsstraf eller faderskabet først bliver fastlagt sent.
4. Varsling af orlov
Akkurat som tidligere så skal en medarbejder varsle/meddele overfor arbejdsgiver, hvornår de holder orlov. Mors varsling af graviditeten og den deraf følgende afholdelse af graviditetsorlov skal varsles tre måneder inden terminsdatoen. Varslingsfristen er altså uændret.
Al den orlov der holdes fra barnets fødsel og 10 uger frem skal varsles med fire uger før forventet fødsel. Det er for eksempel far, der skal varsle afholdelse af fædreorlov samt forældreorlov. Derudover skal der varsles fire uger før fødslen, hvis mor overdrager dele/hele barselsorlov til far, og han ønsker at holde orloven inden for de første 10 uger efter fødslen.
For mors vedkommende skal hun også varsle med 4 uger inden forventet fødsel, hvis hun overdrager barselsorlov til far for at genoptage arbejdet på fuld tid eller for at påbegynde forældreorlov inden for 10 uger efter fødslen.
Al den orlov, som mor og far ønsker at afholde efter den 10. uge efter barnets fødsel, skal varsles senest seks uger efter fødslen.
5. Udskydelse af orlov
Mor og far kan hver udskyde op til fem ugers forældreorlov som skal være afholdt, inden barnet fylder ni år. Det er den retsbaserede udskydelse. Hvis far eller mor ønsker at udskyde orloven, skal de varsle udskydelsen overfor arbejdsgiveren inden seks uger efter barnets fødsel. Når de så ønsker at gøre brug af den udskudte orlov, skal det varsles seks uger før fraværets begyndelse.
Hvis I har medarbejdere, som har udskudt 8-13 ugers orlov efter de hidtidige regler, så skal medarbejderen varsle dette med 16 uger før fraværets begyndelse, når de skal gøre brug af orloven.
Der er dog også mulighed for at aftale yderligere udskydelse af orlov, hvis arbejdsgiver og medarbejder kan blive enige om dette. Her skal I dog huske at aftale hvilket varsel, der skal gives, når orloven ønskes afviklet.