-
El
Den nye version 2.1 af el-appen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne gør det nemt og overskueligt lave en fuld dimensionering af elektriske installationer i henhold til de nye elsikkerhedsregler, som alle installatører skal følge fra den 1. juli.
Hjælpen er lige ved hånden, når overgangsordningen ophører, og de nye el-sikkerhedsregler skal anvendes fra den 1. juli 2019. TEKNIQ Arbejdsgiverne har nemlig lanceret en opdateret version af sin populære mobil-app TEKNIQ El, der fungerer som et mobilt værktøj til dimensionering af elinstallationer. Med den nye version 2.1, der gik i luften den 13. maj, er det muligt at dimensionere kabler i henhold til de nye el-sikkerhedsregler i installationsbekendtgørelsen og standarderne i DS/HD 60364-serien. Dimensioneringen omfatter både overbelastningsbeskyttelse
[caption id="attachment_43251" align="alignright" width="180"] En af nyhederne i den nye version 2.1 af TEKNIQ Arbejdsgivernes el-app er, at brugerne nu kan dimensionere smeltesikringer, hvor mærkestrømmen er helt op til 250 A. Det gør det muligt at dimensionere større installationer. Og der er lavet en ny funktion, så man også kan foretage kontrol af kortslutningsbeskyttelse med smeltesikringer.[/caption]
(OB), kontrol af kortslutningsbeskyttelse (KB) samt beregning af samlet spændingsfald i flere kabler.
‒ Nogen af nyhederne i den nye app-version er, at man nu kan vælge mærkestrømme ned til 6 A for både automatsikringer og smeltesikringer, og for smeltesikringer er mærkestrømmen udvidet fra 63 A og op til 250 A. Man kan også foretage kontrol af kortslutningsbeskyttelse med smeltesikringer, fortæller chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne Jesper Sandberg, der står bag udviklingen af appen.
Populært værktøj
‒ Appen er nu downloadet over 12.500 gange, og vi er glade for at se, at både dimensioneringsværktøjet og de tilhørende vejledninger bliver flittigt brugt af medlemmerne. I det seneste kvartal har der konstant været mellem 30.000 og 40.000 sidevisninger i en given 30 dages periode, siger Jesper Sandberg.
En af de elinstallatører, som har taget app-værktøjet til sig, er Henrik Holmen, der er indehaver af Holmens El & Teknik Aps på Frederiksberg. Han blev opmærksom på appen som led i sine forberedelser til at åbne selvstændig virksomhed.
‒ Det er et fedt redskab, som sikrer store tidsbesparelser, når jeg skal dimensionere installationer, fordi jeg undgår tidskrævende manuelle beregninger. Jeg har virkelig taget appen til mig, og den er faktisk blevet mit primære værktøj, siger Henrik Holmen og fortsætter:
‒ Det er samtidig fantastisk, at appen bliver opdateret hen ad vejen. Nu, hvor man kan dimensionere op til 250 A, kan man let lave rigtig store installationer, hvor man principielt tidligere har skullet kigge mange tabeller igennem, fordi ingen kan huske alle tabellerne på rygraden. Og svendene kan nemt og hurtigt instrueres i at bruge værktøjet, når de er ude hos en kunde.
Hitter hos kunderne
‒ Mine kunder synes, det er virkelig fedt, når jeg kan vise dem en pdf-fil over beregninger af fx kabelføringer og kvadratstørrelser med en forklarende tekst, der er virkelig godt formuleret. Det betyder, at kunden kan se, at der er styr på tingene. Og jeg kan mærke, at jeg vinder tillid hos kunden, fortæller Henrik Holmen.
‒ Mange af mine private kunder er også begejstrede for de info-videoer, som findes i appen. Så det er fantastisk, at man lige kan hive filmene op af lommen. Jeg håber virkelig, at TEKNIQ Arbejdsgiverne og Sikkerhedsstyrelsen vil fortsætte med at udvikle på appen, der bliver en mere og mere uundværlig database, siger Henrik Holmen.