-
Industri
TEKNIQ Arbejdsgiverne har begæret aktindsigt hos Arbejdstilsynet. Målet med aktindsigten er at få afdækket, hvor ofte og i hvilke sager medarbejdere får bøder for deres medansvar ved overtrædelser af arbejdsmiljøloven.
- Jeg er ramt på min retfærdighedssans, sagde direktør Esben Møller i HSM Industri, da hans virksomhed i februar fik en bøde på 220.000 kr. efter to arbejdsulykker med stiger. Begge berørte medarbejdere var teamledere og ansvarlige for sikkerheden i deres teams. Og begge medarbejdere havde ikke benyttet korrekte stiger, selvom de sikre stiger var til rådighed.
Men ingen af de to medarbejdere fik en straf, da sagen blev ført ved Byretten. HSM Industri måtte punge ud med 220.000 kr. Det er tilsyneladende en politik hos Arbejdstilsynet, selvom de ansatte ifølge loven skal medvirke til, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige inden for deres arbejdsområde.
Skadesramte går fri
”Arbejdstilsynet rejser ikke straffesag mod ansatte, der er kommet til skade i forbindelse med overtrædelsen, eller hvis den ansatte er årsag til, at en kollega kommer til skade.,” skrev daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen i 2019 i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Det viser en aktindsigt, som TEKNIQ Arbejdsgiverne har begæret hos Arbejdstilsynet. Målet med aktindsigten er at få afdækket, hvor ofte og i hvilke sager, medarbejdere får bøder for deres medansvar ved overtrædelser af arbejdsmiljøloven.
- Mange medarbejdere arbejder jo selvstændigt i løbet af dagen. De kører eksempelvis rundt fra opgave til opgave. Medarbejderne har derfor stor indflydelse på tilrettelægningen af arbejdet – og dermed også sikkerheden. Nogle få medarbejdere får bøder, men vi vil som organisation gerne vide mere om, hvor grænserne går? Hvornår er medarbejderen medansvarlig for overtrædelser, af arbejdsmiljøregler og retningslinjer? Det vil vi gerne have indsigt i.
Det siger chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der er specialist i arbejdsmiljø og løbende rådgiver medlemsvirksomhederne på området.
Aktindsigt
Arbejdstilsynet har afvist at give aktindsigt i de enkelte sager, fordi der er tale om straffesager. Men Peter Hummelgaard Thomsen redegør i sit svar som minister for principperne hos Arbejdstilsynet:
- Arbejdstilsynet kan rejse en straffesag mod en ansat, hvis den ansatte har haft mulighed for at udføre arbejdet på forsvarlig og lovlig måde, dvs. arbejdsgiveren skal have stillet det rigtige udstyr til rådighed, givet tilstrækkelig instruktion og ført effektivt tilsyn med arbejdet. Endvidere er det en betingelse for straf, at den ansatte har handlet selvstændigt og forsætligt eller groft uagtsomt inden for dennes arbejdsområde.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har bedt om aktindsigt i antallet af bøder de seneste tre år til medarbejdere i hele Danmark. Her henviser tilsynet til svaret fra beskæftigelsesministene i 2019. Her er der tal fra 2012 til 2019. Højeste antal var i 2018 med 76 sager imod medarbejdere.