-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Exoskeletter aflaster og fastholder medarbejderne hos Jysk Elteknik, hvor teknikken hjælper elektrikerne til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Og det er kun en del af de fordele, som Jysk Elteknik har fået ud af at investere i de alternative robotter, lyder det fra afdelingschef Claus Martinussen.
- Hvis et firma går op i sine ansattes velbefindende, så investerer man i exoskeletter. Vores medarbejdere har haft stor glæde af dem, og der er ingen tvivl om, at det kan betale sig, siger Claus Martinussen, afdelingsleder i Jysk Elteknik i Thy.
For omtrent halvandet år siden tog virksomheden beslutningen om at investere i fem exoskeletter fra Hilti. Anledningen var et nyt projekt, hvor alt arbejdet foregik højt og over mange kvadratmeter. Og det er især, når det gælder monteringsarbejde med armene over hovedet, at exoskeletter kan hjælpe.
Prisen var til at have med at gøre - 50.000 for fem exoskeletter. Problemet: At huske medarbejderne på at benytte dem. Et problem, der ikke eksisterer i dag, hvor de ansatte har vænnet sig til robothjælpemidlet, og henter dem helt af sig selv. Måske med undtagelse af enkelte lærlinge:
- Den største udfordring er faktisk, at nogle af vores medarbejdere synes, at det ser lidt underligt ud med sådan et tornyster på ryggen. Men det handler også om, at de unge lærlinge jo slet ikke tænker over, hvor mange år de skal være på arbejdsmarkedet, og at kroppen altså ikke bliver ved med at være lige så usårlig som i starten af tyverne. Den knirker mere med tiden. Så det er bedre at være smart, end at se smart ud, siger Claus Martinussen, afdelingsleder i Jysk Elteknik.
Robotter kan aflaste unge og gamle
En god forebyggende arbejdsmiljøindsats bør altid tilskyndes. Også selvom den unge lærling ikke altid er lige lydhør, lyder det fra Katrine Nordbo Jakobsen, chefkonsulent for arbejdsmiljø i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Det er vigtigt at følge de sikkerhedsregler, der er på arbejdspladsen og bruge de aflastende hjælpemidler, som arbejdsgiver stiller til rådighed. Her kan eksempelvis exoskeletter være et godt supplement til det øvrige arbejdsmiljøarbejde, hvor den enkelte medarbejder bliver aflastet yderligere, siger Katrine Nordbo Jakobsen.
Medarbejder fra Jysk Elteknik i gang med at iklæde sig et exoskelet.
Det handler om at holde længere
Det er vigtigt, ikke bare for den enkelte, men for det tekniske erhvervsliv som helhed, at medarbejderne kan holde til at arbejde flere år. For fagligheder som eksempelvis elektrikere eller vvs’ere hænger ikke på træerne:
- Der er ikke mange elektrikere, så vi vinder en masse, hvis de kan blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Og vi vinder en masse, hvis vi kan begrænse sygefraværet. Det er bedre for de ansatte, og det er bedre for os, siger Claus Martinussen, afdelingsleder i Jysk Elteknik.
Og netop en øget brug af robotløsninger kan være et afgørende skridt for virksomheder, når det handler om det stigende behov for kvalificeret arbejdskraft.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har sammen med Dansk El-forbund undersøgt muligheden for øget automation. Læs rapporten ”Kan robotter trække kabler”, hvor man kan få yderligere indsigt, råd og vejledning i fordelene ved brug af automatisering og robotteknologi.