-
El
Elektrificering er blevet det nye buzzword i dansk energipolitik. Men inden vi bruger ordet elektrificering, bør alle danskere lære at sige ”energieffektivitet”, ellers kan elektrificeringen ende med at blive et mareridt i stedet for et eventyr, mener Per Rømer Kofod.
Danmark bliver igen og igen nævnt som foregangsland, når det kommer til reduktion af CO2 – blandt andet på grund af vores høje andel vindstrøm i elnettet og vores planer om at øge andelen af vedvarende energi.
Som danskere ynder vi at fortælle historierne om tilblivelsen af fjernvarmen og vindmøller til produktion af strøm i så positive termer, at vi selv kalder det for et eventyr. Kendetegnet ved mange eventyr er kampen mellem det gode og det onde, og i et rigtigt eventyr vinder det gode – men sker det også i virkeligheden?
Hvis det gode er den grønne og vedvarende energi, må forbruget her være det onde. Og det gode kan kun vinde, hvis vi har vedvarende energi og ikke bliver nødsaget til at importere kulkraftstrøm fra lande syd for vores grænser. Hvis vi ønsker, at det gode skal vinde i vores eventyr, er der groft stillet op kun to veje, vi kan vælge: Den ene er mere vedvarende energi, som kan komme til udtryk ved flere vindmøller, eller den anden vej, som er en begrænsning af forbruget, der kommer til udtryk ved øget energieffektivitet. Ingen af delene er gratis, men mon ikke danskeren foretrækker den ene løsning mere end den anden.
Elbiler og varmepumper er for længst blevet udnævnt som aftagere af den grønne og vedvarende strøm, og det giver også god mening med henblik på reduktion af CO2-udledningen. Fjernvarmen har et stykke tid flirtet med tankerne om også at stille sig i kø som aftager af den grønne strøm gennem omlægning til varmepumper i produktionen af fjernvarme. Vi må ikke glemme, at det her nævnte ”nye elforbrug” skal lægges oveni det eksisterende forbrug fra boliger, kontorer og industri med videre. Derfor er det naturligt at spørge: Har vi strøm nok?
Prinsen på den hvide hest
I mange eventyr er det prinsen på den hvide hest, som dukker op og bekæmper det onde, så det gode kan vinde. I dette eventyr er der kun én kandidat til den rolle, og det er energieffektiviteten.
Elektrificering er blevet det nye buzzword i dansk energipolitik – men inden vi bruger ordet elektrificering, bør alle danskere lære at sige ”energieffektivitet”, ellers kan elektrificeringen blive meget andet end et eventyr og kan havne i en helt anden kategori: mareridtet. Der skal øget fokus på energieffektivitet som direkte eller indirekte kan relateres til elforbrug, hvis vi vil undgå vindmøller i hver en bugt på søkortet.
Den unge generation har en pointe, når de siger, at der ikke findes argumenter for at vente. Det giver i hvert fald mening med tanke på energieffektivitet. Som en branche bestående af produktleverandører og installatører, er der her en åbenlys mulighed for at komme på banen og promovere branchens kompetencer og produkter inden for energieffektivitet. Til forskel fra elbilbranchen, hvor nogle bilister stadig venter på den ”rigtige brugbare elbil”, er der ingen undskyldninger i vores branche – vi har både kompetencerne og de energioptimale løsninger. Og som om det ikke er nok, så har vi nu kunder, som gennem det meste af 2019 har fået tudet ørerne fulde af, at der skal gøres noget ved CO2-udledningen nu.
Som branche skal vi op på den hvide hest og ud i det danske land hos private og erhvervslivet og fortælle om, hvordan kunderne med vores løsninger kan bidrage positivt til klimaet og endda samtidig blive belønnet med en mindre elregning. Det kan betyde, at vi hver især skal gøre op med at sælge de samme løsninger, som vi plejer, men at vi før et kundebesøg undersøger, om der findes mere energioptimeringspotentiale og herved mere værdifulde løsninger for kunden og dennes grønne samvittighed.
Men branchen kan ikke løfte opgaven alene, og det skal vi tilsyneladende heller ikke under henvisning til, at den nye regering og støttepartiernes forståelsespapir, hvor af det fremgår: ”Vi leverer 70 procents CO2-reduktion i 2030”.
I foråret 2020 skal regeringen være klar med Danmarks Nationale Energirenoveringsstrategi (EU-krav), og set i lyset af den pågående elektrificering samt regeringens store CO2-reduktionskrav må vi forvente, at energirenoveringsstrategien 2020 fokuserer på energieffektivitet i bygningernes elforbug. Da virkeligheden langt fra altid udspiller sig som i eventyrerne, er det vigtigt, at branchen følger tilblivelsen af strategien tæt og gør opmærksom på teknologiens muligheder – ikke kun i fremtiden, men især den som allerede findes på hylderne i dag. Branchen og de tekniske løsninger er klar!
Om det ender som et eventyr eller et mareridt, det kan kun fremtiden vise os.