-
Industri
Erhvervs- og gymnasieskolen Rybners i Esbjerg får nogle af landets store PtX-anlæg liggende lige i lokalområdet. Erhvervsskolen går nu i dialog med de nye virksomheder for at sikre interessen samt et udbud af lærepladser for smede med speciale inden for energiteknik.
Der er sket en holdningsændring blandt folkeskoleelever i Esbjerg Kommune det seneste år. Nyhederne om de mange nye energivirksomheder i Esbjerg og udbygningen af den kendte offshore vind-industri gør, at interessen for uddannelser inden for smede, el og energi vokser blandt eleverne.
- Det er jo rygtes blandt de unge, at der er lærepladser og karrieremuligheder inden for energi med gode arbejdsforhold og lønninger. Derfor står både smede, vvs og el-uddannelser stærkere hos vores unge end længe. Det er vigtigt med de mange energivirksomheder her i byen, som snart kommer til at efterspørge arbejdskraft med nye kompetencer.
Det siger uddannelseschef Anette Fuglkjær fra Rybners, der på erhvervsskole og gymnasium har næsten 3.000 unge vestjyder under uddannelse på 32 forskellige uddannelser. Når alt ligger klar til det nye energiteknik-speciale, vil skolen tage på en række virksomhedsbesøg for at præsentere uddannelsens indhold og sikre opbakning til lærepladser.
Stærkt studiemiljø
- Det optimale er at få omkring 10 elever, så studiemiljøet er attraktivt og levende på uddannelsen. Vi kan udbyde med færre elever første gang, men vi tænker også på de unges oplevelse under uddannelsen, siger Anette Fuglkjær.
Under virksomhedsbesøgene vil Rybners også afdække eventuelle ønsker til valgfrie fag for kommende lærlinge eksempelvis inden for PtX-teknologi. Det kan blot være supplerende undervisning.
- Vi har brug for at komme helt tæt på de nye industrier for at forstå deres specifikke behov for kompetencer hos de kommende medarbejdere. Det vil vi investere tid i, siger Anette Fuglkjær.
Anette Fuglkjær satser på op til 10 lærlinge på specialet energitekniker for at skabe et godt studiemiljø
I de næste to år deltager Rybners smede og elektriker-uddannelsen i et stort regionalt projekt: ”Den grønne omstilling” – et projekt som netop har fokus på at klæde faglærer og ledere på, så de får mere viden om dette emne.
Erhvervsplaymakere
Samtidig tager Rybners kontakt til Esbjerg og Varde Kommunes erhvervsplaymakere for at få de nye energivirksomheder i spil. Playmakerne bygger bro mellem virksomheder og folkeskolerne i form af erhvervspraktik eller projekter ude på de lokale virksomheder, hvor skoleklasserne eksempelvis prøver matematik af i praksis. Her skal eleverne se, at viden fra skolen kan bruges i det daglige arbejde på en virksomhed.
Playmakerne skal i fremtiden også lave projekter i de nye teknologivirksomheder, så eleverne i Esbjerg ikke bare ser gigantiske nye bygninger og anlæg skyde op, men også kommer inden for murene og forstår, hvad der sker. Og opdager, at der i energivirksomhederne og hos deres leverandører kan være interessant at få et arbejde og en karriere.