-
El
-
VVS
Spørgsmål:
En af mine kunder er blevet oplyst, at der ikke skal monteres vejrkompensering ved konvertering fra gas til fjernvarme. Kan det passe?
Svar
Nej, montering af vejrkompensering er et krav uanset rentabilitet og forsyningsart ved udskiftning af varmeforsyning. Det fremgår af Bygningsreglementets §277, hvor der også er uddybet i FAQ’en, at fjernvarmeværkernes centrale regulering af fremløbstemperaturen ikke giver mulighed for dispensation. Det er derfor ikke muligt at få dispensation fra kravet med henvisning til forhold i fjernvarmesystemet eller brugerøkonomi.
Vejrkompenseringen er en vigtig parameter for at sikre optimal styring af varmeanlægget. I de eksisterende forsyningsanlæg, som gas- eller oliekedler, vil der være indbygget mulighed for indstilling af varmekurve, hvis parametrene kan genbruges i den nye forsyning, eksempelvis i en fjernvarmeunit.
En vejrkompensering har mange fordele, da den:
- sommerlukker varmeanlægget automatisk
- giver mulighed for automatisk dag- eller natsænkning
- sikrer muligheden for at regulere fremløbstemperaturen efter varmekurven
- sikrer muligheden for at fastsætte en forudbestemt returtemperatur, så kunden får en optimal afkøling og undgår gebyrer fra fjernvarmeselskabet
- sikrer at fremløbstemperaturen i et varmeanlæg kan blive under 55 °C efter overgang til fjern varme, så varmetabet i ledningerne ikke øges i forhold til driften med den nedtagne olie- eller gaskedel.
En manglende vejrkompensering (også ved direkte fjernvarme) vil også kunne betyde et dårligere energimærke ved salg af boligen.