-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Lovforslag om entreprenørstop giver Arbejdstilsynet mulighed for at stoppe alt arbejde på byggepladser, hvor der sker gentagne overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Men de nye regler er for vidtgående og rammer skævt, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Alle på en byggeplads skal ikke straffes pga. få brodne kar.
Næste år træder nye regler i kraft, der skal være med til at bekæmpe social dumping på landets byggepladser. Men de nye regler risikerer at svare til at udføre en operation med et tohåndssværd fremfor en skalpel:
Det er kluntet, og kommer til at gøre unødig skade i forsøget på at løse problemet, lyder meldingen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Som en del af DA-fællesskabet har TEKNIQ Arbejdsgiverne sendt et høringssvar med kraftig kritik af lovgivningen samt været ude med et opråb i Børsen.
- Man straffer alle dem, der godt kan finde ud af at overholde loven, og som ingen indflydelse har på lovovertrædelserne. Det svarer til, at man finder et par enkelte rådne æbler i en kasse, men smider alle kasser med æbler ud. Det er dybt bekymrende, at der på den måde indføres kollektiv straf, siger Katrine Nordbo Jakobsen, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Tilsidesætter retssikkerheden
Loven betyder, at hvis to af byggepladsens aktører ikke kan finde ud af at overholde arbejdsmiljølovgivningen, så kan hele byggepladsen blive lukket ned.
Dette rammer alle entreprenørerne hårdt økonomisk, også dem der ikke har gjort noget galt. Og det går ikke, mener DA og TEKNIQ Arbejdsgiverne, der pointerer, at det tilsidesætter grundlæggende retssikkerhedsmæssige principper.
I DA’s høringssvar fremgår det, at forslaget risikerer at ramme hele samfundet hårdt, da den øgede risiko for entreprenørerne er noget, de bliver nødt til at tage højde for i deres bud på fremtidige entrepriseopgaver. Og det vil resultere i væsentligt stigende omkostninger ved byggeri i Danmark, hvis loven står ved magt.
- Alle virksomheder skal sikre et godt arbejdsmiljø, og vi er enige i, at der skal være konsekvenser for dem, der ser stort på regler og påbud. Men det problem løser man ikke ved at straffe alle de virksomheder, der rent faktisk har styr på arbejdsmiljøet, siger Katrine Nordbo Jakobsen, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Det er fuldstændigt urimeligt”
Ude i virksomhederne mødes forslaget også med stor modvilje. Jesper Mørk-Pedersen, teknisk direktør i installatørvirksomheden Nordisk Klima medvirker sammen med TEKNIQ Arbejdsgiverne i Børsen, hvor han fortæller:
- Det er grænseoverskridende og en ubekendt faktor for os. Hvis en hovedentreprenør samarbejder med en anden virksomhed, der ikke har styr på arbejdsmiljøet, så kan vi blive trukket ind i det. Det er fuldstændig urimeligt, udtaler han til Børsen.