-
El
-
VVS
Efter anmodning fra klima-, energi- og forsyningsministeren og partierne bag vinterhjælpsaftalen holdes el-forbrugstarifferne i 2023 på samme niveau som i år. Gastransporttariffen reduceres med 13 procent i forhold til niveauet udmeldt i juni.
Energinet annullerer de varslede stigninger i el-forbrugstarifferne for 2023 på 3,1 øre/kWh. Tarifferne holdes dermed i 2023 på samme niveau som i 2022, nemlig 11,2 øre/kWh. Det bliver muligt ved i 2023 at anvende en større del af de forventede indtægter fra el-udlandsforbindelserne til at modvirke de stigende omkostninger.
Det er klima-, energi- og forsyningsministeren og partierne bag vinterhjælpsaftalen, som har anmodet Energinet om, at flere af indtægterne fra Danmarks udlandsforbindelser skal bruges til at holde tarifferne i ro.
Samtidig kan den udmeldte gastransporttarif nedsættes med 6,46 DKK/kWh/t/år til 44,11 DKK/kWh/t/år. Det er muligt, fordi forudsætningerne i forhold til en ny økonomisk regulering har ændret sig væsentligt. Tarifnedsættelsen sker efter ministerens anmodning om, at Energinet søger at nedsætte gastransporttariffen i forhold til de nye forudsætninger.
– Vi er glade for, at vi kan nedsætte tarifferne. Det er Energinets mulighed for at bidrage til at afhjælpe konsekvenserne for forbrugerne af den energikrise, vi desværre befinder os i, siger Marie Budtz Pedersen, afdelingsleder i Energinet.
Giver mening
Troels Hartung, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, mener, det er fornuftigt at holde tarifferne i ro næste år.
– I en tid hvor virksomhederne er pressede af blandt andet stigende priser og lange leveringstider, giver det god menig, at de ikke også skal slås med en stor stigning i el- og gastarifferne, som der var lagt op til, siger han.
Troels Hartung understreger, at de penge, som Energinet får ind via tarifferne, blandt andet bliver brugt til at udbygge elnettet – og nedsættelsen må ikke gå ud over det arbejde.
– Vores forbrug af el til industrien, elbiler, varmepumper og fjernvarme vil stige kraftigt markant de kommende år. Derfor er det helt afgørende for den grønne omstilling, at vi har et elnet, som kan håndtere de store mængder, der kommer ind i energisystemet fra vindmøller og solceller. Det kræver, at der bliver foretaget de nødvendige investeringer. Derfor. Bliver der en regning, der skal betales på et senere tidspunkt, med mindre man finder finansiering et andet sted, siger han.
Ifølge Energinet ville næste års stigning have kostet den gennemsnitlige SMV-virksomhed en ekstraudgift på 31.000 kr., mens store virksomheder stod til en ekstraregning på op mod 775.000 kr.