-
El
-
VVS
Når husejere skifter olie- og gasfyr ud med en varmepumpe, bliver de straffet af beregningerne bag energimærkningen. Urimeligt, lyder det fra branchen.
Alle pile peger mod at skifte fra sort til grøn opvarmning i kampen mod klimaforandringerne. Men når husejeren for eksempel skifter oliefyret ud med en varmepumpe, så bliver han straffet af beregningerne i energimærkningen.
- Det er pænt åndssvagt, at man på denne måde bruger energimærkerne til at misinformere borgerne om, hvor klimavenligt deres hus er. De fleste forbrugere tror, at energimærket handler om, hvor meget energi der skal bruges til at opvarme et hus. Det gør det ikke. Fordi energimærket er skruet sammen på en måde, hvor man bliver straffet, hvis man bruger el til opvarmning - og en klimavenlig varmepumpe kører på el, siger Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi, til Jyllands Posten.
Læs også: Varmepumpesalg under dobbelt pres
I første omgang bliver der lavet en beregning af, hvor mange kilowatt-timer en bolig skal bruge til opvarmning om året med den pågældende energikilde. Så langt, så godt. Men herefter ganger man med en faktor, hvor el-opvarmning bliver straffet. Fjernvarme bliver ganget med 0,85, mens olie- og naturgas bliver ganget med 1,0. Til gengæld skal energiforbruget ganges med 1,9, hvis man eksempelvis installerer en varmepumpe, da elproduktion tidligere i vidt omfang blev produceret med kul, skriver Jylland Posten. I dag er det dog over 50 procent elproduktionen, der kommer fra vedvarende energikilder, og den udvikling vil fortsætte, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Elproduktion vil inden for meget få år være fossilfri, så derfor giver det ikke mening at beholde en faktor 1,9 i beregningerne. Det er noget, der hører fortiden til. Samtidig er der behov for at ændre det nu, da de huse, der bliver renoveret i dag, også kommer til at stå der de næste mange år, siger Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Sidestil energiformerne
- Derfor skal bygningsreglementets krav om primærenergifaktorer ændres, så energiformerne sidestilles, eller der tages højde for den udvikling energisystemet gennemgår i disse år, siger Troels Hartung.
Læs også: Ekstra fart på skrotningen af oliefyr
Folketinget har netop vedtaget en ny klimaplan med klare målsætninger om at få så mange som muligt til at skifte olie- og naturgasfyr ud med varmepumper i områder uden mulighed for fjernvarme. Milliard-store tilskudspuljer skal hjælpe udviklingen på vej.
I Danmark er der cirka 80.000 bygninger, der er opvarmet med oliefyr, og cirka 380.000 med naturgas i områder, hvor der ikke umiddelbart er mulighed for at skifte til fjernvarme.