
Ny rapport om energimærker anbefaler opdeling af energimærker, så erhvervsejendomme og familiehuse opdeles. TEKNIQ, der er medafsender på rapporten, fremhæver digitalisering, data og bygningsautomatik som oplagte steder at sætte ind for forbedring af bl.a. indeklima.
Nye EU-regler betyder, at bygninger fra 2050 ikke må udlede klimagasser, derudover er der delmål om at de 16 procent energimæssigt dårligste bygninger skal være renoveret inden 2030. Her kommer bygningernes energimærker til at være en afgørende markør for arbejdet, hvilket gør at energimærkningsordningen nu skal revideres.
Kravene til bygninger er blevet skærpet, og det skal kunne aflæses i energimærket, så man kan bruge det aktivt.
TEKNIQ er derfor gået sammen med fem andre organisationer om at udarbejde en rapport, der gentænker energimærkeordningen. Det har medført følgende tre forslag:
- At mærket segmenteres
- At mærket via øget brug af digitale muligheder gøres mere aktivt, operationelt og retvisende
- At mærket gøres mere helhedsorienteret med et øget fokus på de tekniske installationer, bygningsautomatik og indeklima.
To mærker i stedet for et
Det første forslag går på at skabe to energimærker - et for enfamilieshuse, og et for mere komplicerede byggerier som erhvervsejendomme.
- En stor erhvervsejendom og et klassisk enfamilieshus har ikke meget tilfælles udover døre og vinduer. Derfor giver det god mening at segmentere energimærkeordningen, så den bliver mere retvisende. Kravene til bygninger er blevet skærpet, og det skal kunne aflæses i energimærket, så man kan bruge det aktivt i daglig drift, vedligehold og forbedringer. Det kommer både installatører og ejendomsejere til gavn, siger Asser Tønnesen, klima- og energipolitisk konsulent i TEKNIQ.
Digitalisering er drivkraften for forbedringer
En af vejene til at få faktiske klimaforbedringer i boliger er en grundlæggende digitalisering.
- Det ville være optimalt at etablere en energimærkeordning, der er digital, så man kan koble data fra energimærket med bygningernes faktiske forbrug. På den måde kan man få retvisende beregninger af, hvilke energibesparelser, der betaler sig, fremfor at få anvist energibesparelser på baggrund af standardværdier, siger Asser Tønnesen.
Han fremhæver datadreven bygningsautomatik som en oplagt vej at gå så fremtidens bygninger bliver så klimavenlige som muligt. Og det skal et energimærke naturligvis understøtte.
Indeklimakrav kan også gavne energiregning
Den holdning finder man også i Bygningsdirektivet, der klargør at tekniske installationer, herunder bygningsautomatik, fremover skal have større betydning i forhold til beregning af bygningernes energiforbrug. Det skal ifølge direktivet blandt andet medvirke til, at bygningernes indeklimakvalitet også bliver forstærket.
De seks organisationer, der står bag rapporten er – TEKNIQ, DI, Veltek, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Energiforum Danmark og Synergi.