-
Industri
BEMA i Haderslev er eksperter i 1-styks produktion af transportsnegle. Administration og konstruktion er gennem digitaliseret. Produktionen er til gengæld uden automation. Alle snegle specialfremstilles fra gang til gang til danske og udenlandske kunder baseret på en Archimedes-opfindelse.
Midt i 10érne fik den sønderjyske snegleekspert BEMA A/S yderst dyrt købte erfaringer med oliebranchen. Offshore-branchen stod på det tidspunkt for over 1/3 af den samlede omsætning i virksomheden. Det var en tid med attraktive forhold.
- Jeg plejer med et blink i øjet at sige, at der hver morgen stod tre nordmænd fra olieindustrien på dørtrinnet til virksomheden med ordrer. De ville bare vide, hvornår vi kunne levere. Prisen var ikke noget, de brugte tid på. Men pludselig fik det ende, da olien faldt fra 100 til 30 dollars pr tønde. Vi fandt ud af, hvor sårbare BEMA var med så stor en omsætning på ét kundeområde – offshore. Det skulle vi fri af.
Det siger adm. direktør og medejer af virksomheden i Haderslev, Jørgen Strøm. 60 medarbejdere heraf 45 i produktionen er der i virksomheden i dag, der ligger godt placeret lige ud til den sønderjyske motorvej. Et tab dengang på 23 millioner kroner i omsætning fra oliebranchen på et regnskabsår fik ledelsen til at ændre strategi.
Archimedes opfindelse
- I dag fylder offshore nærmere to procent af vores omsætning. I stedet har vi spredt vores kunder ud over en vifte af brancher, der har behov for transportsnegle. Det er en fordel i forhold til sårbarhed. Samtidig har det også sine udfordringer, fordi nye kunder i nye brancher kan koste meget tid. Men det fungerer. Vi er stærke på at konstruere, producere og levere alt, hvor der indgår en snegl til transport, siger Jørgen Strøm.
Det var den græske filosof Archimedes, der for et par tusinde år siden opfandt en skrue – en transportsnegl – der kunne løfte vand fra et niveau til et andet. Det er denne oldgamle teknik, som BEMA siden slutningen af 1950’erne har oparbejdet erfaringer med at opbygge. Især de seneste 20 år har virksomheden udviklet værktøjer og processer, som gør det muligt at fremstille vindingerne til transportsneglene.
60 tons tryk
De største sneglevindinger presses i form med et tryk på 60 tons. Og når sneglevindingerne efterfølgende skal svejses på, så er det specialiserede sønderjyske svejsere, der sørger for kvaliteten.
- Princippet er det samme, men vores transportsnegle kan tilpasses transport af vidt forskellige materialer. Det kan være slam på et rensningsanlæg eller raffineret chokolade. Vi har viden, certifikater og godkendelser – og ikke mindst know how til at lave de mest krævende løsninger til vores kunder, siger Jørgen Strøm.
BEMA har begrænset direkte eksport. Men direktøren vurderer, at ikke mindre end 80 procent af alle transportsneglene går ud over den danske grænse og ender i fabrikker og produktioner over hele verden.
Ingen robotter
- Vi har langvarige samarbejder med en række internationale danske kunder, der bruger os som leverandør, selvom fabrikken ligger i andre lande og verdensdele. Vores teknikere arbejder tæt sammen med kunderne, og de ved, at vi leverer et produkt, der kan implementeres direkte i deres produktion, siger Jørgen Strøm.
På en tur rundt i de 7.500 kvadratmeter produktionslokaler møder man nysvejsede snegle i alle størrelser og udformninger. De fleste af de 45 mand i produktionen er udlærte smede, som direktøren er på fornavn med. Men automatisering og eksempelvis robotter og cobots er der ingen af.
- Vi er gået i gang med at analysere, hvor vi kan få robotter passet ind. Robotter til 1-styks ordrer giver jo ikke mening. Men vi skal i gang for at frigøre arbejdskraft til andre opgaver. Og vi har af og til lidt større serier. Men det er vigtigt, at vi ikke kommer til at bruge mere tid på programmering og opstilling end vi sparer med robotten. Det er komplekst at svejse vores snegle, siger Jørgen Strøm.
Klar til opkøb
BEMA har i 2017 tilkøbt en virksomhed, der tidligere også var kunde i virksomheden. Det er ACTA, som er ekspert i maskiner, der blandt andet kan neddele affald fra gipsplader over plastik til træaffald eller isoleringsmaterialer. Målet med neddelingen er genbrug, som taler ind i den grønne omstilling.
- Acta passer fint ind i vores produktion og i vores konstruktionsafdeling. Vi har plads til mere aktivitet på vores 7.500 kvadratmeter, så vi er interesserede i nye muligheder for opkøb. Det må meget gerne være virksomheder med maskiner, der har indbyggede snegle. Her kan vores ekspertise komme i spil, og vi vil typisk kunne flytte den type virksomhed – og samtidig sprede vores forretningsområde lidt mere, siger Jørgen Strøm.
Sidste år fejrede den sønderjyske virksomhed 75 års jubilæum. Men alderen synes ikke på nogen måde at trykke BEMA, hvor Jørgen Strøm og Erik Rasmussen både deler ledelsen og ejerskabet. Ejerskabet er endelig afsluttet ultimo 2021 efter en længere årrække med generationsskifte. Virksomheden er beliggende i Haderslevs industrikvarter ved motorvejen.
-
Om BEMA A/S
Hjemsted: Haderslev
Web: www.bema.as.dk
Direktør: Jørgen Strøm
Ejere: Jørgen Strøm og Erik Rasmussen
Ansatte: 60