-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Enelco tager ud på den lokale folkeskole på Falster for at inspirere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Nu har undervisningsministeren også været forbi for at høre mere om samarbejdet.
Hvis flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse, så kræver det også en aktiv indsats fra erhvervslivet. Det er netop, hvad elinstallatør Lars Sørensen har gjort i sit lokalområde på Falster. Af samme grund har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for nylig været forbi for at høre nærmere om samarbejdet mellem skole og erhvervsliv.
- Jeg oplevede, at hun var meget lyttende og videbegærlig på, hvordan vi kan samles om det her emne, siger Lars Sørensen, der er indehaver af elinstallationsvirksomheden Enelco.
Mødet fandt sted på Eskilstrup Skole i Lars Sørensens hjemby. Det er samtidig omdrejningspunktet for den erhvervsdag, som han og andre håndværksvirksomheder har stået bag en gang om året siden 2016. Her møder lokale håndværksmestre op for at demonstrere deres fag og forhåbentlig vække interessen hos kommende generationer. Fordelen er, at arrangementet giver mere plads til nærvær med eleverne i forhold til en stand på en stor uddannelsesmesse, mener elinstallatøren.
- Vi kan forhåbentlig være med til at skabe en interesse om håndværket og få nemmere ved at tiltrække lærlinge. Vi har en forpligtelse til at tale vores fag op og gøre op med fordomme, siger Lars Sørensen.
Erhvervsdagen er en del af et større lokalt samarbejde under navnet ”Styregruppe 44 Eskilstrup”. Uge 44 er dedikeret til en lang række aktiviteter i det lille bysamfund, hvor alt fra erhvervsliv og sportsforeninger til skoler og kirker går sammen. Men projektet rækker også langt ud over denne ene uge, da det giver viden på tværs, som gør det muligt at supplere hinanden på en god måde.
Lang vej til målet
Ministerbesøget den 20. maj var en del af flere inspirationsbesøg rundt i landet, der er kommet i stand via partnerskabet ”Sammen om Skolen”, som ministeren lancerede sidste år. Meningen er netop, at alle parter, der har kontakt og indflydelse på folkeskolen, sætter sig om samme bord og diskuterer løsninger og barrierer for at forbedre folkeskolen. Blandt andet i forhold til de praktiske fag.
På landsplan ligger gennemsnittet af ansøgere til erhvervsuddannelserne efter 9. og 10. klasse på 20 procent, viser søgetallene fra 2022. Det dækker dog over store lokale forskelle kommunerne imellem. I Gentofte var det blot 3,8 procent, der søgte en erhvervsuddannelse, mens hele 25,1 procent søgte i Guldborgsund Kommune. Det er tilmed en stigning fra 21,8 procent i 2017, viser statistikken.
Men samlet set er der lang vej til målet om at få 30 procent af afgangseleverne til at vælge en erhvervsuddannelse allerede i 2025. Derfor er der ingen anden vej end at få synliggjort erhvervsuddannelsernes kvaliteter og nedbrudt fordommene i fællesskab, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Guldborgsund Kommune har - som flere andre kommuner efterhånden - ansat en erhvervsplaymaker, som tager ansvar for at skabe relationer mellem folkeskolerne og erhvervslivet. Det handler om at skabe samarbejder, men det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at der er nogen, der tager ansvar for det, så det ikke løber ud i sandet, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Læs også: Trist status quo for erhvervsuddannelserne
I forhold til folkeskolen er det ifølge hende helt nødvendigt, at fagene bliver mere praksisfaglige, så eleverne får en klarere forståelse af, hvordan de kan bruge eksempelvis matematik og fysik i praksis.
- Derudover er det vigtigt at få tænkt virksomhedsbesøg og gæsteundervisning ind i undervisningen, ligesom erhvervspraktikken skal være obligatorisk igen, siger Tina Voldby.
Den 9. juni kommer undervisningsministeren på besøg hos en af TEKNIQ Arbejdsgivernes andre medlemsvirksomheder, Svend Frederiksen Maskinfabrik i Ringe. I Faaborg-Midtfyn Kommune kommer alle 6. klasserne på besøg i en metalvirksomhed for netop at opleve matematik anvendt i virkeligheden. Læs mere om projektet her