-
El
Jysk CTS Øst skal efterbetale 70.000 kroner til to tidligere lærlinge, fastslår en afgørelse i Tvistighedsnævnet. De får beløbet for at have pendlet mellem virksomheden i Karlslunde og arbejdspladsen på Falster, selvom de slet ikke har foretaget den rejse.
Da Jysk CTS Øst i 2015 og 2016 ansatte to lærlinge på virksomhedens entreprise hos Statsfængslet på Falster, troede virksomhedens direktør, at han gjorde en god gerning, fordi begge lærlinge tidligere havde været i skolepraktik. Den gode gerning endte dog med at blive en overordentlig dyr gerning.
En afgørelse i Tvistighedsnævnet har nemlig slået fast, at elvirksomheden skal efterbetale 70.000 kroner til de to lærlinge for en rejse, de slet ikke har taget.
Læs også: Zone-penge dom understreger vigtigheden af dokumentation
De to lærlinge har kun pendlet mellem deres bopæl i lokalområdet og arbejdsstedet på Falster. Men da entreprisen på Falster ifølge Tvistighedsnævnet ikke har været godkendt som uddannelsessted, skal lærlingenes rejse- og vejtid beregnes helt fra virksomheden i Karlslunde. Det står skrevet i elektrikeroverenskomstens § 17 om elektrikerlærlinge og rejse- og vejtid.
I den sammenhæng hjælper det ikke, at både Jysk CTS Øst, erhvervsskolen, som har udarbejdet uddannelsesaftalerne, samt de to lærlinge alle er enige om, at lærlingene aldrig har foretaget rejsen fra Karlslunde til Falster.
Direktør i Jysk CTS, Ken Hansen (billedet), er chokeret over afgørelsen i Tvistighedsnævnet:
– Jeg har det vildt dårligt. Det føles meget uretfærdigt, at vi hjælper en skole med at få nogle unge mennesker ud og arbejde, hvorefter vi skal betale de to drenge for noget, de aldrig har gjort. De har aldrig været på virksomhedens adresse i Karlslunde. Det er jo for vildt, siger Ken Hansen.
Arbejdssted skal godkendes
I tilfældet med Jysk CTS Øst skulle man derfor have oprettet en afdeling eller filial inden for 14 kilometer i luftlinje fra entreprisen ved Statsfængslet - for derefter at søge om godkendelse af afdelingen/filialen som uddannelsessted hos El- og VVS- branchens Uddannelsessekretariat (EVU).
Det forklarer konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Jesper E. Ahrenst, der førte sagen for Jysk CTS Øst. Han opfordrer også andre arbejdsgivere, som måske sidder i samme situation, til at agere hurtigst muligt:
– Hvis du sidder i den situation, at du har lærlinge ansat på en byggepladsadresse, som ikke er godkendt som uddannelsessted, så skynd dig at ring til os. Jo længere tid du venter, jo større kan regningen ende med at blive, advarer han.
Stol ikke blindt på skolerne
Problemet er, at de aldrig fik at vide, at det var nødvendigt, fortæller administrerende direktør Ken Hansen:
– Vi havde intet med uddannelsesaftalerne og tillæg dertil at gøre. Det havde erhvervsskolen i området. Vi stolede på dem, fordi de har folk uddannet i det. Nu bliver vi slagtet juridisk, fordi de ikke kender reglerne.
Moralen er, ifølge Jesper E. Ahrenst, at man skal passe på med at stole blindt på skolerne.
– Selvom de godkender uddannelsesaftaler og kan vejlede, så skal du tjekke dem efter i sømmene, konstaterer han.