-
El
En større del af de sager som Ankenævnet for Tekniske Installationer behandlede i 2018 handler om elinstallationsrapporter. Vurderingen af om spots monteret i lofter er lovlige eller ej, giver ofte anledning til klager over rapporterne.
Når man kigger nærmere på de 231 klagesager, som Ankenævnet for Tekniske Installationer behandlede i 2018, springer det i øjnene, at 45 af sagerne handler om elinstallationsrapporter, der er udført efter huseftersynsordningen.
Ifølge Jane Fischer, der er sekretariatschef i Ankenævnet for Tekniske Installationer, kan man groft sagt dele klagerne over elinstallationsrapporterne op i to kategorier.
– Da en elinstallationsrapport ikke er en komplet gennemgang af alle ejendommens elinstallationer, men en stikprøvekontrol, bliver installatørerne ofte skudt i skoene, at de har taget de forkerte stikprøver. Det er én type klager, vi får mange af. En anden meget stor del af klagerne handler om, at elinstallatøren har fejlvurderet lovligheden af de stikprøver, der er taget, forklarer Jane Fischer.
Og i de tilfælde giver spots monteret i lofter anledning til mange uenigheder om, hvorvidt konklusionerne i rapporterne er korrekte.
– En meget stor del, af den her type sager, handler om, hvorvidt spots i loftet er lovligt monteret eller ej. Så hvis man laver mange elinstallationsrapporter, kan jeg anbefale, at man sørger for at være fuldstændig skarp på lovgivningen på det område, lyder det fra Jane Fischer.
Kamp mellem forsikringsselskaber
Der bliver samlet lavet mange tusinde elinstallationsrapporter om året, og derfor fremstår 45 sager i ankenævnet som et meget lavt tal i det samlede billede. Men Jane Fischer understreger dog, at det kun er ”toppen” af alle de sager, der handler om elinstallationsrapporter, som havner i Ankenævnet for Tekniske Installationer.
– Når man som køber af et hus, finder ud af, at der er en fejl i en elinstallationsrapport, skal man henvende sig til det forsikringsselskab, hvor man har tegnet en ejerskifteforsikring. Derefter bliver det ofte en kamp mellem ejerskifteforsikringen og installatørernes ansvarsforsikringsselskab. Det er mit indtryk, at rigtig mange af den her slags sager bliver løst mellem forsikringsselskaberne – og det er altså kun, når de ikke kan blive enige, at sagen ender i ankenævnet, siger Jane Fischer og understreger:
– Derfor er problemet formentlig noget større, end de 45 ankenævnssager antyder.
Normalt er det kun forbrugere, der har mulighed for at klage til Ankenævnet for Tekniske Installationer, men når der er tale om elinstallationsrapporter gælder en særregel, som giver forsikringsselskaberne mulighed for at klage.