-
El
-
VVS
Det kræver overblik og et benhårdt fokus på effektiv drift at styre sin installationsvirksomhed sikkert gennem corona-krisen. Det vurderer to revisorer med indblik i branchen.
Der er ingen tvivl om, at coronavirusset kommer til at gå hårdt ud over økonomien i Danmark og resten af verden. Ifølge De Økonomiske Råd vil ledigheden i bedste fald stige med 80.000 i indeværende år, og bruttontionalproduktet (bnp) vil falde med minimum 3,5 procent.
Den udvikling kan også mærkes i installationsbranchen, og branchens ledere bliver ekstra udfordret i de næste mange måneder. I den nuværende situation er det derfor meget vigtigt at skabe et godt overblik over sin forretning, mener René Andersen (billedet), der er partner i Deloitte og leder af Deloittes branchegruppe for installation og sikring.
– Virksomheden skal så vidt som muligt tilpasse sig den virkelighed, der venter forude. Og først og fremmest skal der styr på likviditeten, der skal faktureres helt i bund og skabes et fuldstændigt overblik over de projekter, der venter i pipelinen. Men jeg er med på, at det er svært. Krisen udvikler sig hele tiden, og den plan, du laver i dag, er ny i morgen, siger René Andersen.
Frank Barrit, der er partner i revisionsvirksomheden BDO og specialiseret i driftsoptimering i blandt andet håndværksbranchen, mener ligeledes, at det er vigtigt at holde snuden i sporet.
– Jeg ved godt, at det er nemt at sige for mig, for jeg står jo ikke med hånden på kogepladen. Men mit bedste råd til lederne i installationsbranchen er at slå koldt vand i blodet. Lad vær med at gå i granatchok eller gå i panik over at finde hoved og hale i alle de nye kompensationsordninger. De redder ikke din virksomhed i det lange løb. Sæt i stedet alt ind på at drive virksomheden så effektivt som overhovedet muligt. Så er der også større chance for, at du kommer helskindet gennem krisen, siger han.
Værre end finanskrisen?
Frank Barrit er optimistisk, når han bliver bedt om at sammenligne den nuværende krise med finanskrisen, som ramte hårdt i slutningen af 2008.
– Jeg tror ikke, krisen bliver lige så alvorligt eller langvarig som i 2008. Bankerne står meget stærkere, staten har lagt mange flere reserver til side, og politikerne er hurtigere på aftrækkeren i forhold til at stimulere økonomien, siger han.
Ét af flere eksempler på det er, at regeringen og KL den 26. marts indgik en aftale, der sætter kommunerne fri af anlægsloftet i 2020, og giver dem mulighed for at fremrykke anlægs- og renoveringsprojekter og fremrykke betalinger til virksomheder.
Læs også: Tiltrængt hjælp: anlægsloftet fjernet
René Andersen er glad for tiltaget. Han tør dog ikke spå om, hvorvidt den nuværende krise bliver værre eller mildere end krisen i 2008.
– Finanskrisen kom hurtigt og strakte sig over lang tid. Coronakrisen er en helt anden type, som ingen har nogen erfaring med at håndtere. Det altafgørende bliver selvfølgelig, hvor lang tid krisen varer, og hvor hårdt den bider sig fast i økonomien. Og det er der ingen, som aner på nuværende tidspunkt, siger han.