-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Den eksplosive vækst i brugen af kunstig intelligens har medført, at der i stigende grad bliver delt viden via fagspecifikke GPTer på fx chatGPT.com. Blandt andet tekniske standarder, der normalt kræver betaling.
Standarder, der normalt kræver anseelig betaling, dukker i stigende grad op på Chatgpt.com som såkaldte GPT’er.
Blandt andet kan man lige nu finde GPT’er som “Lomme Elektrikeren”, ”Dansk Standard – Elektriker” og ”KLS”, der giver adgang til standarder som DS/EN, ISO 9001:2015 og DS/HD 60364-serien. Fælles for GPT’erne er, at de giver nem adgang til materiale, der i mange tilfælde er beskyttet af Dansk Standards ophavsret.
Disruption in spe?
Spørgsmålet er, om vi er ved at se de første tegn på, at den traditionelle forretningsmodel for standarder er ved at blive disruptet i stil med, hvad der skete med Blockbuster, da streamingteknologien tog fart?
Det har Anders Søgaard en holdning til. Han er professor i Natural Language Processing og Machine Learning og sidder i kulturministeriets ekspertgruppe om ophavsret og kunstig intelligens. (Han udtaler sig på egne vegne og ikke på vegne af ekspertgruppen)
- Mange af dem, der har investeret i Ai, vil helt sikkert ønske en udvikling, som da vi gik fra Napster (ulovlig tjeneste) til Spotify. Sådan en udvikling er der selvfølgelig penge i, siger han og pointerer, at vi dog ikke er nået til det punkt endnu.
- I praksis er der noget teknologi, som er så spændende, at det på sigt kan være nødvendigt, at man fra politisk side skaber disruption på området. Men hvor vi er nu, er der helt konkret et ophavsretligt hensyn, som vi er nødt til at forholde os til, siger Anders Søgaard.
Med andre ord er det på nuværende tidspunkt ikke lovligt at benytte GPTerne til at finde materiale, der er beskyttet af ophavsret.
-
Hvad er en GPT?
En GPT er en form for under-version af ChatGPT, der er blevet tilpasset et bestemt fagområde eller et specifikt formål for at give mere præcise og pålidelige svar inden for det område.
Langsom frigivelse af standarder
For knap et år siden fastslog en EU-dom, at alle har ret til aktindsigt i nogle typer standarder - de godt 4000 EU-harmoniserede standarder. Det fungerer konkret på den måde, at standarderne kan tilgås via et læserum på Dansk Standards hjemmeside. Men her 11 måneder efter dommen faldt, er det kun knap 100 standarder, der er tilgængelige i læserummet.
Læs også: TEKNIQ bider sig fast
Baggrunden for, at der ikke er frigivet mere end 100, er, at Dansk Standard tøver med at lægge standarder ud, der indeholder fx en henvisning til en ISO-standard, der er copyright på.
De standarder, der nu dukker op i form af GPTer på chatGPT.com er en blanding af EU-harmoniserede standarder, som i realiteten er under frigivelse, og også nationale standarder, som fortsat er beskyttet af Dansk Standards ophavsret.