-
El
-
VVS
Lange sagsbehandlingstider betyder, at det kan tage et halvt år at få bevilget tilskud fra bygningspuljen, og leveringstiden på varmepumper er i nogle tilfælde tilsvarende lang. Dermed kan der i værste fald gå et år, fra husejerne beslutter at skrotte gasfyret, til en varmepumpe er installeret.
De tårnhøje gaspriser har fået interessen for at skifte gasfyret ud med en varmepumpe til at eksplodere den seneste måned. Men desværre bliver installationen af de grønne varmepumper i øjeblikket bremset af både lange sagsbehandlingstider og lange leveringstider.
16.000 danskere har netop søgt om et kontant tilskud fra bygningspuljen til blandt andet at skifte til en varmepumpe, men meldingen fra Energistyrelsen er nu, at der kan gå op til et halvt år, før man får svar på, om man har fået tilskud eller ej. Og da et tilbud på en varmepumpe ikke må accepters, før tilsagnet om tilskuddet er på plads, er mange danskere lige nu fanget i uvished.
Læs også: Bygningspulje lukker for ansøgere
Den uvished kan meget vel fortsætte, efter et eventuelt tilskud er givet, fordi leveringstiden på varmepumper i øjeblikket er op til seks måneder. Det betyder, at mange husejere, der har besluttet sig for at skifte væk fra gassen, kan risikere at vente op mod et år på den nye varmepumpe. Dermed er det reelt endnu en fyringssæson, de skal igennem, før de kan få en grøn varmepumpe med tilskud.
Bureaukratisk proces
Hos Hovmand Energi, der ligger i Hvidovre, er medejer Oliver Hovmand frustreret over det træge tilskudssystem.
– For de kunder, der er afhængige af at få et tilskud, er det en meget langvarig og bureaukratisk proces at få et tilskud hjem, og for os som virksomhed skaber det en flaskehals, der besværliggør bestillingen af materialer og planlægningen af arbejdet. Vi kan nemlig ikke komme i gang, før kunden har fået tilsagnet, siger han og fortsætter:
– Heldigvis har vi kunder, som er ligeglade med det tilskud, for hvis alle var afhængige af det, så ville vi jo ikke lave noget at lave 6 -12 måneder efter hver runde i bygningspuljen.
Ventetid skal ned
Troels Hartung, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, ærgrer sig over situationen, fordi værdien af tilskuddet reelt bliver udvandet, når kunderne i den lange ventetid skal betale for meget dyr gas.
– Med de gaspriser, vi har i øjeblikket, vil det for mange husejere bedre kunne betale sig købe en varmepumpe med det samme i stedet for at vente på et tilskud. Men man skal huske på, at mange husejere ikke har rede penge til en varmepumpe, og derfor er tilskuddet stadig vigtigt. Derfor er det afgørende, at ventetiden er så kort som muligt, så vi hurtigere kan blive fri af dyr og russisk gas, siger han.
Der er på nuværende tidspunkt behandlet næsten 1.000 sager, oplyser Energistyrelsen til tekniq.dk.
Sidste år blev der installeret cirka 24.000 luft-til-vand og jordvarmepumper i Danmark, heraf fik cirka en femtedel tilskud fra bygningspuljen.
Fakta om Bygningspuljen
- Siden Bygningspuljen åbnede første gang i 2020, har 26.000 boligejere fået tilsagn om tilskud til alle former for energirenoveringer.
- Fra 2020 til og med 2026 er der afsat i alt 2,5 milliarder kroner.
- Bygningspuljen åbner igen til efteråret. TEKNIQ Arbejdsgiverne vurderer, at det bliver cirka 1. september.