-
Industri
Med overskudsdeling vil jeg gerne give medarbejderne en grund til selv og sammen med kollegerne at blive bedre og mere effektive. Det siger direktør Torben Smidstrup, SteelXperts
Det siger Torben Smidstrup, der ved årsskiftet for første gang indførte en decideret overskudsdeling i Holstebro-virksomheden. Modellen er udarbejdet sammen med virksomhedens revisor.
- Mit mål er at få flere til at tage mere ansvar i hverdagen. De skal selv tænke mere over, hvad der er den rigtige løsning. Skal man selv køre 50 km efter en stump til projektet, eller skal man få en kollega til at tage det med? Tager man ansvar og får kollegaen ved siden af til at rette noget arbejde, der kan blive til en fejl? Her mangler vi en lidt anden holdning blandt de timelønnede. Det er den jeg går efter med den nye overskudsdeling, siger Torben Smidstrup.
Tillidsmand bakker op
SteelXperts har godt 50 ansatte og arbejder med rustfast stål til offshore, produktionsanlæg og fødevareindustrien. Tillidsmand Berndt Thinggaard tror på, at overskudsdelingen vil blive til en fordel for både medarbejdere og virksomheden.
- Jeg kan selv mærke, at man tænker over nogle nye ting med den nye overskudsdeling. Kan et stykke rør bruges i et andet projekt i stedet for at ende som skrot? Skal arbejdshandskerne skiftes – eller kan de sagtens holde længere? Kan vi være mere i gang hele tiden og ved at tænke os om gøre tingene bedre? Alting vil kunne ses på et bedre dækningsbidrag – og dermed på overskudsdelingen, siger Berndt Thinggaard.
Overskudsdelingen på SteelXperts er baseret på to elementer: Virksomhedens årlige omsætning samt dækningsbidraget på de enkelte afsluttede projekter. Hvert kvartal får den enkelte medarbejder en sms med kvartalets overskud udregnet på timer. De første to kvartaler har givet fine resultater – første kvartal gav bonus svarende til 18 kr/time på årsbasis. Andet kvartal gav ca 11 kr.
Udbetaling øger effekt
Virksomheden havde et mål om at nå et minimum på 5-7 kroner/time på årsbasis svarende til ca.10.000 kr. for at sikre en effekt.
- Jeg er ikke i tvivl om, at overskudsdelingen ville få mere effekt, hvis pengene blev udbetalt hvert kvartal. Men det kan vi jo ikke, når det er det samlede resultat fra et helt år, der skal afgøre, hvor meget vi skal dele i sidste ende. Hvis der bliver en pæn sum at dele efter et år, så vil mine kolleger mere få øjne op for, hvad vi selv kan gøre for at få mere at dele næste år. Når vi først står med pengene i hånden, så kommer der en god effekt, vurderer tillidsmand Berndt Thinggaard.
Alle får overskud
Direktør Torben Smidstrup lægger ikke skjul på, at han er interesseret i, at den nye overskudsdeling skal give medarbejderne så stor en pose penge som muligt.
- Jeg har vist medarbejderne via nogle statistikker, hvor lidt der skal til for at øge dækningsbidraget for virksomheden. Øger vi effektiviteten to til fire procent, så giver det over en million på bundlinjen. Det har vi analyseret os frem til på tidligere årsregnskaber. Men det handler ikke om, at alle skal løbe 10 procent hurtigere. Det er der ingen, der bliver motiveret af at få at vide, siger Torben Smidstrup.
- Vi har i forhandlingerne sagt til alle, at ”penge til jer er penge til virksomheden.” Vi er sammen om dette. Alle fra lærlinge til kontoransatte er med i overskudsdelingen – bortset fra mig som direktør, siger Torben Smidstrup.
Åbent regnskab
Det regnskab, der løbende opgør overskudsdelingen, er tilgængeligt for alle medarbejdere på kontoret. Kvartalsresultatet får alle medarbejdere på en SMS. Denne åbenhed og tillid er ifølge tillidsmanden helt afgørende for, at en overskudsdeling fungerer i en virksomhed.
- Vi har et hammergodt arbejdsmiljø her hos os. Derfor har jeg heller ikke oplevet noget fnidder-fnadder eller bagtaleri imellem kollegerne med den nye overskudsdeling. Sådan skal det være, siger tillidsmand Berndt Thinggaard.