-
El
-
VVS
-
Industri
Den nye SVM-regering har ambitioner om at ændre kursen for Danmark med en række reformer. TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet nogle af de centrale punkter, der kan få betydning for din virksomhed.
Øget beskæftigelse
Den nye regering har et mål om at øge beskæftigelsen i Danmark med 45.000 personer. Det skal blandt andet ske via en lang række initiativer, der skal sikre, at vi får flere danskere i arbejde.
Regeringen lægger blandt andet op til at hæve topskatten til 750.000 kroner om året - fra tidligere 586.900 kroner årligt, hvilket vil sikre et øget arbejdsudbud og incitament til at arbejde.
Regeringen vil også arbejde for at gøre det mere attraktivt og ukompliceret for seniorer at blive længere på arbejdsmarkedet. Regeringen vil blandt andet lægge seniorpensionsordningen sammen med Arne-pensionen, så der etableres én ny ordning med to indgange: En rettighedsbaseret model og en visitationsmodel, der begge kan opnås op til tre år før folkepensionsalderen, med mulighed for tildeling af pension i halve år og med et månedligt ydelsesniveau på cirka 15.000 kroner.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har flere gange gennem årene foreslået, at man gør det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet, og at man letter topskatten. Derfor roser administrerende direktør Troels Blicher Danielsen initiativerne.
– Regeringen viser helt konkret, hvordan vi kan sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde og samtidig bliver at myriaden af tilbagetrækningsordninger reduceret, og at arbejdstiden øges. Det er meget positivt og mere ambitiøst, end vi har set længe, lyder det fra Troels Blicher Danielsen.
Styrkelse af erhvervsuddannelserne
Regeringen ønsker at styrke erhvervsuddannelserne markant, så flere unge vælger erhvervsskolerne fremfor det almene gymnasium. Regeringen vil investere i, at erhvervsskolerne har det rette udstyr, at de rette lærerkompetencer er på plads, og at uddannelserne har fokus på arbejdsmarkedets behov, herunder den grønne omstilling. TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over, at regeringen har valgt erhvervsuddannelserne som deres hovedfokus på uddannelsesområdet.
Regeringen vil også gennemgå de økonomiske styringsmodeller, som er fungerende på de forskellige ungdomsuddannelser. Det er er meget positivt, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, som længe har efterlyst en revidering af taxametersystemet for erhvervsuddannelserne, med et særligt fokus på de grønne uddannelser. Taxametertilskuddene er ikke blevet revideret i årevis, og matcher derfor ikke den markante teknologiske udvikling som eksempelvis elektrikerfaget har været igennem.
Arveafgiften bliver sænket
Der er samtidig godt nyt til de mange virksomheder, der står over for at skulle levere nøglerne til firmaet videre til næste generation i familien i løbet af de kommende år.
Den nye regering har forpligtet sig til at sænke arveafgiften fra 15 til 10 procent. Det skal ske ved at rydde op i forskellige erhvervsstøtte ordninger for to milliarder kroner. Ud af dem vil en halv milliard kroner blive brugt til at sænke bo- og gaveafgiften, som arveafgiften helt præcist hedder. Til gengæld er der i regeringsgrundlaget ikke sat en dato på, hvornår det rent vil træde i kraft, men TEKNIQ Arbejdsgiverne vurderer, at det vil ske i løbet af 2024.
Læs også: Installatør raser over planerne om at hæve arveafgiften
Sænkningen af arveafgiften er en del af et større vækst-udspil fra den nye regering. Det handler i grove træk om at rydde op i og ændre erhvervsstøtteordningerne, så flere kommer i arbejde, give mere plads til iværksætteri og lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft.
Derudover fylder det meget at få afskaffet mest muligt bureaukrati i samspillet mellem erhvervslivet og myndighederne.
”Virksomheder, der efterlever reglerne, skal i langt mindre grad udsættes for kontrol og have vejledende kontrol. Målet er en samlet lettelse af byrderne på erhvervslivet.”, står der blandt andet i regeringsgrundlaget.
Regler fra EU skal ikke ”overimplementeres” i Danmark, så det unødigt hårdt rammer danske virksomheder og arbejdspladser, lyder det også.
Flere tilskudskroner og mere vedvarende energi
Den nye regering vil sikre, at der er endnu flere tilskudskroner til at komme væk fra naturgassen. Det handler helt konkret om afkoblingspuljen, hvor boligejerne kan søge tilskud til at dække de 8000 kroner, som Evida opkræver for at lukke for gashanen.
Afkoblingspuljen løb i år tør for penge, da husejere i hobetal skiftede til blandt andet varmepumper i takt med gasprisernes himmelflugt. For at mindske risikoen for lignende situationer frem mod 2030 vil regeringen finde flere penge til puljen gennem en såkaldt Grøn Fond.
Tilskudskroner til afkobling er en mindre del under en større paraply, der handler om at øge udbygningen af vedvarende energi og at komme væk fra Putins gaskløer.
Det skal ifølge regeringen blandt andet ske ved at afkorte sagsbehandlingstiden for vedvarende energi til lands og til vands, så det ikke spænder ben for udviklingen. Netop den problematik satte TEKNIQ Arbejdsgiverne tidligere på året fokus på i forhold barrierer og muligheder for at få flere solceller på landets bygningstage.
Det samme gælder for udbygningen af elnettet, som TEKNIQ Arbejdsgiverne også løbende har sat fokus på i takt med, at flere og flere får varmepumper og elbiler. Den handske tager regeringen også op med et løfte om at lave en udbygningsplan med rettidige og effektive investeringer i elnettet.
På det organisatoriske plan bliver der nedsat en national energikrisestab (NEKST) på samme måde, som man kender det fra den nationale operative stab (NOST). Den nye energikrisestab skal sikre en national koordinere, så man hurtigst muligt kommer væk fra naturgas og i retning af mere fjernvarme og vedvarende energi.