-
El
-
VVS
En lang række kølemidler i blandt andet varmepumper skal udfases. Bliv klogere på hvad det betyder for din forretning og få svar på de spørgsmål, der kan komme fra kunderne.
Nogle varmepumper indeholder HFC-baserede kølemidler, som kan skade klimaet, hvis de slipper ud i atmosfæren. Af samme grund står de kølemidler til at blive udfaset på længere sigt på baggrund af en ny EU-forordning, der formentlig vil være klar næste år.
Debatten har fået en del luft under vingerne i denne uge på baggrund af en artikel på eb.dk. Her kan det tolkes sådan, at en lang række varmepumper, der bliver installeret i dag, vil være ubrugelige allerede om fem år.
Det har ført til en del spørgsmål om emnet til Energistyrelsen, ligesom TEKNIQ Arbejdsgiverne også har fået henvendelser fra installatører, der er blevet usikre på fremtidsudsigterne. Det korte svar er, at der er ingen grund til panik, da en eventuel ny F-gasforordning kun vil omfatte nye installationer af split-varmepumper.
- Der er slet ikke truffet nogen beslutning endnu, og selv hvis det sker, så vil man fortsat kunne få påfyldt kølemiddel på sin varmepumpe. Der er derfor ikke tale om, at man om få år kan stå med en nyere varmepumpe, man bliver nødt til at skrotte på baggrund af udfasningen af visse typer kølemidler, siger Richard Schalburg, specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Levetid og forbud
Derudover er det vigtigt at holde sig for øje, at langt hovedparten af de varmepumper, der bliver installeret som erstatning for olie- og naturgasfyr, er monoblokanlæg, der ikke skal have påfyldt kølemiddel på samme måde som split-varmepumperne.
- Over en årrække kan det være, at kølemidlet ikke må anvendes længere. For eksempel kølemidler med over 2500 GWP, som fra 2030 ikke må anvendes til servicering længere, men så vil det formentlig hænge sammen med, at mange produkter har nået enden på deres levetid, siger Richard Schalburg.
Man kan typisk bruge kølemidlet til eksisterende anlæg i cirka 15 år, efter reglerne er blevet ændret.
Fakta:
- F-gasforordningen er under revision i EU og vil formentlig blive klar i 2023.
- Den sætter rammerne og regler for anvendelse af syntetiske kølemidler, HFC’er.
- Kommissionens tanke er at stramme op på brugen af syntetiske kølemidler ved at fase dem ud – men ikke forbyde dem.
- Kommissionen har foreslået et strammere kvotesystem for HFC'er (HFC-nedtrapning) og en reducering af mængden af HFC'er, der markedsføres, med 98 procent inden 2050 mod 78 procent i den eksisterende gældende F-gasforordning (sammenlignet med 2015).
- Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde at nye split-varmepumper med R410A og R32 ikke må installeres i EU fra henholdsvis år 2025 og 2027.
Læs mere her
Type |
Forslag til kølemiddelbegrænsning |
---|---|
Lokale plug-in klimaanlæg som indeholder fluorholdige drivhusgasser med et GWP på 150 eller derover. |
1. januar 2025 |
Todelte splitanlæg, der indeholder mindre end 3 kg fluorholdige drivhusgasser, anført i bilag I, og som indeholder, eller hvis funktion er afhængig, af fluorholdige drivhusgasser, anført i bilag I, med et GWP på 750 eller derover. |
1. januar 2025 |
Splitanlæg med en kapacitet på højst 12 kW, som indeholder, eller hvis funktion er afhængig af, fluorholdige drivhusgasser med et GWP på 150 eller derover, undtagen når det er påkrævet for at opfylde sikkerhedsstandarder. |
1. januar 2027 |
Splitanlæg med en kapacitet på mere end 12 kW, som indeholder, eller hvis funktion er afhængig af, fluorholdige drivhusgasser med et GWP på 750 eller derover, undtagen når det er påkrævet for at opfylde sikkerhedsstandarder. |
1. januar 2027 |