-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Installatører sikrer den grønne omstilling for kunderne, men internt i virksomhederne udfordrer omkostninger og manglende information for en mærkbar omstilling, viser ny rapport fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund. Hos Anderup Ntech i Odense er budskabet et helt andet, her er det grønne valg ikke svært
I en ny rapport lavet i samarbejde mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund, giver branchen udtryk for, at der er en række udfordringer, hvis man skal drive sin virksomhed bæredygtigt. Det er især på omkostningsfronten, at virksomhederne ser de største udfordringer ift. grøn omstilling internt i virksomheden.
Rapporten viser, at 36 procent af de adspurgte virksomhedsledere er meget enige eller enige i udsagnet ”det er for dyrt”, når det gælder udfordringer med at nedbringe den direkte CO2-udledning internt i virksomheden. Kun 13 procent er til sammenligning uenige eller meget uenige. En af de virksomheder, der er uenige i, at det for dyrt at blive mere bæredygtig, er Anderup Ntech i Odense:
- Når vi bliver bedre til at bruge strøm og energi mere effektivt – så bliver det også en økonomisk besparelse. Det er måske en udgift på den korte bane, men det er en investering i fremtiden, der tjener sig selv ind, siger Nick Tornø Søndergaard, direktør i Anderup Ntech.
Informationen er lige ved hånden
En anden udfordring for at nedbringe CO2-udledningen internt i virksomheden er, ifølge de adspurgte, manglende viden og information på området. Således fremgår det af rapporten, at næsten halvdelen af alle adspurgte ledere er enige eller meget enige i at manglende viden og information om, hvordan man nedbringer virksomhedens CO2-udledning, er en udfordring, og kun 17 procent er uenige eller meget uenige i udsagnet. Den gode nyhed er, at hjælpen er tættere på og mere tilgængelig, end man tror:
- Det er os i teknikfagene, der er eksperterne på området – for langt henad vejen er det jo det, som vi rådgiver vores kunder om. Så på mange måder giver det sig selv, hvor man kan spare på CO2-udledningen. Det er simple regnestykker om f.eks. energiforbrug, dieselforbrænding og lignende, siger Nick Tornø Søndergaard, direktør i Anderup Ntech.
Sæt arbejdet i system
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er bæredygtighedsspecialist Bjørn Hove meget enig med Nick Tornø Søndergaards udsagn:
- Bæredygtighed er ikke raketvidenskab, men sund fornuft sat i system. Mange virksomheder arbejder i virkeligheden med bæredygtighed hver eneste dag - og har formentligt gjort det i mange år, længe før begrebet blev så ”hypet”, som det er i dag, siger Bjørn Hove, bæredygtighedsspecialist i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han påpeger, at det ikke er nyt for virksomhederne at spare på energi og brændstof. Det kan f.eks. ske gennem udskiftning af gammeldags lysstofrør med LED-lyskilder, indkøb af maskiner, der øger produktiviteten og bruger mindre energi, systematisk logistik- og kørselsplanlægning, der reducerer overflødig kørsel og som sparer brændstof, osv.
TEKNIQ Arbejdsgiverne understøtter medlemmernes bæredygtighedsarbejde. Det gøres blandt andet ved at stille en digital platform til rådighed, hvor medlemmerne kan lave bæredygtighedsrapport og CO2-beregning for deres virksomhed. Der er også et digitalt rådgivningsunivers indenfor bl.a. bæredygtighed på www.tekniq.dk, og i efteråret 2023, gik et nyt virtuelt bæredygtighedsnetværk i luften, som nu har mere end 170 medlemmer.