-
Industri
Tre jyske erhvervsskoler er gået sammen med virksomheder og organisationer om at udvikle undervisningselementer med grøn viden og kompetencer til smedeuddannelsen. Fremtidens svende skal kunne hjælpe virksomhederne i en grøn retning.
De tre jyske erhvervsskoler Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, Tradium og Learnmark har taget initiativ til at give uddannelsen som sort smed en grønnere profil. Skolerne har netop haft indbudt arbejdsgiverorganisationer, fagforening, smedevirksomheder og faglærere til første møde om bæredygtighed i metalindustrien og kravene til fremtidens smedesvende.
- Smedeuddannelsen består, som vi kender den. Men indenfor bekendtgørelsen rammer, arbejdes der for at ændre fokus i undervisningen, så fremtidens smed er klædt på til en arbejdsdag med et langt grønnere fokus.
Det siger chefkonsulent Johnny Kristensen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der gav publikum på første arbejdsmøde i Skjern et oplæg om fremtidens krav til faglærte smede, der er en forudsætning for den grønne omstilling. Omkring 8.000 ekstra smede er behovet frem til 2030, hvis vi skal i mål med 2030 målsætningen. Det viser tallene for den samlede merefterspørgsel i en netop offentliggjort COWI rapport om dette emne.
Uundværlige smede
- Analyserne viser også, at på metalindustriens område er smedeuddannede den største gruppe af faglærte, der vil blive behov for, hvis vi skal lykkedes med klimamålene i Danmark. Smedene har derfor en afgørende rolle i den grønne omstilling - og skal uddannes til den rolle. Samtidig har fremtidens svend en vigtig rolle i at nedbringe det CO2-aftryk, som produktionen udleder hver dag. Det vil formentlig kræve en revidering af uddannelsen, hvis vi skal nå helt i mål på det område, siger Johnny Kristensen.
Projektet med en mere grøn smedeuddannelse vil løbe over en toårig periode. Arbejdet vil i starten gennem workshops og et tæt, løbende samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, faglærere, videncentre og metalindustriens virksomheder, have fokus på at udvikle uddannelsesforløb, der naturligt falder ind i de allerede eksisterende fag på EUD og EUX smedeuddannelserne på de tre projektskoler. Det udviklede uddannelsesmateriale skal løbende afprøves på skolernes Grundforløb 2 og Hovedforløb på smedeuddannelsen.
Tænk bæredygtigt
Det er målet, at det forekommer som en naturlig del af lærlingenes dannelse at tænke bæredygtigt med det nye indhold. På den måde skal inklusionen af de fagrelevante grønne løsninger i undervisningen give lærlingene og faglærerne faglige og bæredygtige handlekompetencer, som de kan oversætte til deres hverdag og arbejdsliv - og som lærlingene kan tage med ud i deres praktikvirksomheder.
- Vi har brug for, at smedeuddannelserne bliver mere attraktive for at få mange ekstra unge til at vælge faget de kommende år. De unge skal opleve, at de bidrager til at løse klimaudfordringerne ved at vælge dette fag. Engang var smed et sort fag, men i dag og i fremtiden skal vi sikre, at alle forstår hvor grønt og vigtigt, smedefaget i virkeligheden er blevet, siger chefkonsulent Johnny Kristensen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne