-
Industri
I efterårets udgave af DR’s tv-serie ”Danmarks Næste Klassiker” havde Nicklas Bang som den eneste faglærte blandt fire designere fået plads i bedste sendetid og dermed muligheden for at vise sine kreative evner. Læs interviewet med den kreative klejnsmed.
Farfar var klejnsmed.
Far er klejnsmed af uddannelse.
Og for 10 år siden kunne Nicklas Bang også kalde sig klejnsmed med et svendebrev fra JKJ Stålteknik i Grenå.
I dag kan han også kalde sig designer. I efterårets udgave af DR’s tv-serie ”Danmarks Næste Klassiker” havde Nicklas Bang som den eneste faglærte blandt fire designere fået plads i bedste sendetid og dermed muligheden for at vise sine kreative evner.
Seerhit
”Danmarks Næste Klassiker” går nemlig ud på at skabe så unikke design af forskellige møbler, at de kan blive en klassiker, der bliver solgt og står i danske hjem årtier frem i tiden. Udsendelsen er et seerhit og lå konstant med over en halv million seere i efterårets udsendelser. Sofaborde, lamper og stole har skullet designes, udvikles og produceres færdigt på tre uger, så dommerne kunne udpege en vinder.
-Det har været et vildt, halvt år. Jeg føler nærmest, at jeg har taget en designeruddannelse ved at være med i dette program. Og min fordel i forhold til designerne har været, at jeg bare har kunnet prøve mine ideer af i værkstedet. Jeg har simpelthen lavet det i 1:1 i stål fra starten – også selvom det måske skulle laves i messing og valnøddetræ til sidst, siger Nicklas Bang.
Det var netop tilfældet med det sofabord, som klejnsmeden for alvor imponerede dommerne ved konkurrencen med. Nicklas satte sig for at lave et bord, der kunne ændres i højden med et enkelt drej på bordpladen.
Træbord skabt i stål
Prototypen på bordet blev svejset op i stål – og ideen til et helt nyt og specielt beslag blev født. Det betyder, at Nicklas har skabt et bord, hvor man kan hæve højden med ét drej – uden at vælte et glas vin på bordet. Bordet vandt konkurrencen inden for dette emne.
-I virkeligheden er der ikke langt fra at være klejnsmed til at være designer. Selvfølgelig kræver det, at man kan lide at skabe og være kreativ. Er man det, så får man meget foræret som håndværker i forhold til en designer. Det udnyttede jeg, da jeg skabte funktionaliteten i sofabordet. Der opstår mange ting i processen, som man kan udnytte. Jeg skabte et nyt beslag specielt til bordet, siger Nicklas Bang.
Sammen med vennen Simon driver han virksomheden Bang & Vejborg på Djursland, hvor han bor sammen med sin kæreste i en flot gammel cirkusvogn tæt ved værkstedet. Det kreative element og egen virksomhed tog de to venner allerede fat på kort efter færdig uddannelse.
Den fulde robot
De to begyndte at fremstille lampen DrunkRobot – en robotlignende lampe med pæren i toppen som Georg Gearløs. Alle lamper var unikke, da de blev bukket i hånden. Lamperne solgte de to venner i starten på messer rundt i Danmark. Omkring 1.000 blev der produceret og solgt alt i alt.
-Det lærte vi en del af. Det tog nemlig alt for lang tid at producere en lampe, så i sidste ende blev det bare en enorm dårlig forretning. Men så fik vi den erfaring, siger Nicklas i dag med et grin.
Han er begejstret over, at tv-udsendelsen har givet en mulighed for at vise, hvad man kan som uddannet håndværker.
-Der er ofte en tendens til at negligere håndværk. Mange glemmer, hvor vigtigt og afgørende det er. Alt kan ikke printes i 3D. Håndværket kan ganske enkelt ikke undværes, men det glemmer mange. Derfor har det været fedt at være med i denne række af udsendelser og vise, hvad håndværk kan.
Skidegodt fag!
Danmarks kendteste klejnsmed er ikke i tvivl om, hvad han vil sige til et ungt menneske, der overvejer at blive klejnsmed.
-Det er et skidegodt fag – og en god vej at gå. Sådan vil min vurdering være. Men de unge skal vælge et godt lærested, hvor de får lært håndværket, hvis de vil arbejde kreativt bagefter. Den moderne fabrik med det nyeste inden for teknologi er måske ikke det rette sted, hvis man har stor lyst til at bruge faget til at skabe design. Og det er der alle muligheder for, hvis man lærer smedefaget rigtigt.
Smed, pilot og designer
Netop nu går Nicklas og puster lidt ud efter et hæsblæsende halvt år med et kamera i nakken mange dage – og et konstant kreativt pres. Samtidig skulle der produceres i firmaet – og så er han også uddannet kommerciel pilot og instruktør i weekenden …
-Jeg har lært af denne designkonkurrence, at det er vigtigt ikke bare at lave noget, der ser fedt ud. Når man arbejder ud fra en funktion, som der er behov for, så er kreativiteten og opgaven anderledes.