-
Industri
Det hele begyndte i 1873 med børnearbejde på danske fabrikker. I år har vi haft et offentligt tilsyn med forholdene på arbejdspladser i 150 år. I 2023 sætter en ny politisk aftale retningen for fremtidens arbejdsmiljøindsats.
For 150 år siden sad 10-årige børn i støvede fabrikshaller travlt beskæftiget med produktion af tændstikker. Uden værnemidler og med risiko for fosforforgiftning, brandsår, afbrændt hår og tøj. Det var scenarier som dette, der var afsættet for Fabriksloven, som blev vedtaget den 23. maj 1873.
Fabriksloven satte begrænsninger for børnearbejde og blev startskuddet til Arbejdstilsynet. I starten måtte to fabriksinspektører klare tilsynet med børnearbejde på fabrikker over hele Danmark. I dag, 150 år efter, dækker Arbejdsmiljøloven alle ansatte på arbejdspladser i Danmark og Grønland – børn såvel som voksne. Og Arbejdstilsynets tilsynsførende skal kunne føre tilsyn med alt fra tankstationer til medicinalindustri. De to ansatte er blevet til 750 ansatte på landsplan i samlet 14 afdelinger.
Unge er udsat
Selvom små børn er fortid på danske fabrikker, så er unge og nyuddannede stadig en målgruppe, der er særligt udsatte i forhold til at komme ud for arbejdsskader. Derfor er der fra tilsynets side fokus på, at arbejdsgiverne hjælper unge medarbejdere med at få en sikker og sund arbejdspraksis allerede fra første arbejdsdag.
- Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde i Danmark. Derfor kan vi være både glade for og stolte over, at vi har et Arbejdstilsyn, der gennem 150 år har medvirket til at sørge for et sundt og sikkert arbejdsliv, siger Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i forbindelse med jubilæet.