-
El
-
VVS
-
Industri
Det er lige nu med de enorme vindmølleparker på vej i Nordsøen og Østersøen at politikerne skal sikre, at de tusinder af danske job ved produktionen af tårne, naceller og komponenter sikres i Danmark og EU frem for Kina. Om to år er det for sent, lyder advarslen fra Grøn Industri til politikerne i valgkampen.
Formand for Grøn Industri under TEKNIQ Arbejdsgiverne er Niels Brix med 450 ansatte hos ValmontSM i Rødekro. Direktøren ser nødvendigheden af, at debatten om at fastholde og vækste de grønne job i Danmark får en central placering i valgkampen her i år 2022.
- Det er heldigvis gået op for danske politikere på tværs i folketinget, at der lige nu er en alvorlig udfordring med at sikre, at de mange milliarder til grøn omstilling og vind også resulterer i mange tusinder nye danske job. Det her er ikke et partipolitisk emne. Opbakningen er bred. Det er en industripolitisk dagsorden, som har givet eftertanke på tværs af partier. Det er afgørende, for det er nu og ikke om to år, vi skal sikre de mange grønne arbejdspladser og kompetencer imod en kinesisk offensiv.
Hvor stærkt står denne dagsorden samlet i politikernes bevidsthed?
- Jeg oplever, at mange politikere godt ved, at kineserne arbejder hårdt og med alle midler på at sætte sig på hele vindmølle-industrien i verden på samme måde som de har overtaget alt på solcelleområdet. Lige nu er vi de bedste i verden på vind. Det skal vi blive ved med at være, og det har vi bestemt muligheden for. Men det kræver, at vi stopper eksempelvis de billige kinesiske tårne af tvivlsom kvalitet og med miljøbelastende produktion, som nu er på vej uden om restriktioner via Vietnam til Europa. Det skal vi kæmpe benhårdt imod - nu, inden det er for sent.
Er valget et åbent vindue for at hæve debatten og få emnet på dagsordenen?
- Statsministeren har med den nuværende krig i Europa omtalt energiforsyning som kritisk infrastruktur i Danmark. Det er vi meget tilfredse med i Grøn Industri. Det gør det muligt at vælge leverandør og placere ordrer på anden vis. Men det er i min verden ikke nok med disse ord fra Mette Fredriksen på Esbjerg-mødet, hvor den store Nordsøplan blev offentliggjort. Dagsordenen skal tømres fast i hele det politiske spektrum – og det kan en valgkamp også bruges til. Det er afgørende, at alle forstår konsekvenserne, hvis definitionen som kritisk infrastruktur ikke bliver fastholdt. Det er nu, vi skal have et opgør med de kinesiske producenter.
Hvad er svaret, hvis politikerne vil vide, hvad virksomheder inden for den grønne industri selv kan gøre for at holde kineserne ude og de danske job inde?
- Vi skal sørge for at fastholde vores forspring som verdens bedste inden for vind. Vi skal derfor satse stort på at udvikle produkter og udvikle produktionsmetoder med omfattende robotproduktion. Det er også vores pligt at fortsætte med at uddanne et voksende antal lærlinge med kompetencer til at gennemføre den grønne omstilling. Virksomhederne skal sikre arbejdskraften – politikerne skal sikre en fair konkurrencesituation. Så skal vi nok levere kvalitet ”second-to-none.” Men vi skal også have producenterne af møller samt ejerne af infrastruktur og mølleparker til at prioritere kvaliteten og sustainable manufacturing frem for et rent prisfokus.
Hvad er situationen så lige nu?
- Vi oplever, at mølleproducenter er mere fokuserede på bæredygtigheden i produktion hos deres leverandører end tidligere. De er også interesserede i produktion af nøglekomponenter i de regioner, hvor møllerne skal opstilles. Samtidig oplever vi pludselig ”green washing” af kinesiske tårne, som lige har været en tur i Vietnam først og derved undgår EU-restriktionerne og den ekstra told. Det skal bare stoppes.
Hvordan beskriver du ”worst case” over for politikerne?
- Så mister vi på trods af vores nuværende position som verdens bedste en hel vind-industri og mange, mange tusinde attraktive arbejdspladser. Får Kina først fat i dette marked, så får vi det aldrig igen tilbage til Danmark.