-
El
-
VVS
Hvis vi skal effektivisere vores elforbrug og reducere elregningen mest muligt, er der brug for at vi ændrer vores vaner og dagligdag. Noget, danskerne også er parate til at gøre. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Der er brug for at ændre den måde, vi bruger elektricitet på i dagligdagen, hvis danskernes elforbrug skal effektiviseres og på den måde være med til at hjælpe den grønne omstilling videre – især i takt med at en stadig større del af elproduktionen kommer fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller.
Det kan blandt andet betyde, at du kan spare penge ved at lade opvaskemaskinen køre om natten, hvor elprisen så også vil være lavere end i dagtimerne. Og det er danskerne også klar til. Det er en af konklusionerne i en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den viser, at 60 procent af de 2.000 adspurgte i større eller nogen grad synes, det er attraktivt at omlægge eller tilpasse en del af deres nuværende strømforbrug, hvis elprisen halveres mellem klokken 0:00 og 06:00.
– Det er positivt, at danskerne ikke udtrykker mere indgroede elvaner og melder klar til at ændre forbrugsmønstre, hvis de kan se en økonomisk fordel i det. I takt med at mere af vores el kommer fra vedvarende energikilder, bliver det en god forretning at flytte forbruget væk fra de traditionelle spidsbelastninger i løbet af dagen,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Undersøgelsen viser dog også, at 33 procent af danskerne slet ikke eller kun i mindre grad er klar til at ændre elvaner.
– Det understreger, at der fortsat er brug for en oplysningsindsats, når vi skal trænge igennem med budskabet om, hvor vigtigt det er at ændre vores forbrugsvaner. Elektrificeringen og den måde, vi bruger energi i vores bygninger på, er en central del af den grønne omstilling, og skal vi i mål med regeringens ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, så stiller det også krav til den enkelte forbruger, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:
– Vi ser ind i en fremtid, hvor smarte installationer bliver helt centrale i de fleste hjem. Det betyder blandt andet, at batterier og intelligent styring af opvarmningen vil blive brugt til at optimere energiforbruget. På den måde oplever man det ikke som en ekstra byrde som forbruger, at ens energiforbrug bliver fleksibelt. Derfor forventer vi, at modstanden mod at ændre på forbrugsmønstre relativt hurtigt forsvinder, når først det opleves i praksis, siger Simon O. Rasmussen.