-
El
-
VVS
Danske virksomheder kender ikke potentialet i smarte bygninger, som at intelligente kontorer er mere end temperaturstyring.
Find et ledigt mødelokale via en app, undgå at stå i kø ved frokosten eller lokaliser præcis den plads i bygningen, der understøtter arbejdsopgaverne den givne dag. Smarte bygninger kan give større effektivitet, bedre arbejdsmiljø og mindre tidsspilde for den enkelte medarbejder, men alligevel kender danske og nordiske virksomheder kun til et minimum af de mulighederne, viser ny nordisk undersøgelse.
En nordisk undersøgelse foretaget af Signify, tidligere Philips Lighting, stiller skarpt på, hvor langt nordiske virksomheder er, når det kommer til de såkaldte smarte eller intelligente bygninger. Det står klart, at danske virksomheder langt fra kender til mulighederne for at skabe en mere fleksibel og effektiv arbejdsdag for den enkelte medarbejder.
Fx svarer 68 pct. af de adspurgte danske virksomheder med mere end 500 medarbejdere, at de allerede har implementeret smarte funktioner i deres kontorbyggerier. Adspurgt om de præcise funktioner siger 50 pct. dog, at der er tale om såkaldt HVAC (heating, ventilation, air condition), som relaterer sig til regulering af temperaturen i bygningen. Dertil svarer 25 pct., at de har en form for sensorer i bygningen. Kigger man på resten af Norden har 75 pct. af svenske virksomheder HVAC-funktioner i bygningen, mens dette tal for Norge og Finland er hhv. 25 pct. og 57 pct.
Undersøgelsens overordnede konklusion er dermed, at virksomheder på tværs af Norden fortsat forbinder smarte bygninger med helt grundlæggende funktioner som temperaturregulering.
Anders Runemalm, Nordisk Marketing Manager hos Signify, mener, at nordiske virksomheder skal uddannes i at tænke deres faciliteter ind i en fremtid, der matcher en bæredygtig dagsorden, og som også kommer virksomhedernes effektivitet til gode.
- Flertallet af dem, vi har talt med i undersøgelsen, siger, at de allerede har flere løsninger i bygningen, der kan kategoriseres som intelligente eller smarte. Dog er der langt fra at kunne hæve/sænke temperaturen i et kontor til de potentialer, de nyeste teknologier åbner op for. Eksempelvis er Deloittes hovedkontor, The Edge i Amsterdam, et klasseeksempel på, hvor meget fleksibilitet, tidsoptimering og vidensdeling bygningen kan bidrage til, siger Anders Runemalm.
Han understreger også, at de fysiske rammer kommer først, når virksomhederne i Norden skal udpege, hvad de lægger vægt på, når de skal definere et attraktivt arbejdsmiljø. 39 pct. nævner funktionalitet, mens 30 pct. fremhæver et fleksibelt arbejds-setup. Funktioner, som i høj grad understøttes af en smart eller intelligent bygning.
Manglende kendskab også hos bygningsudviklere
Også ledende udviklere og udlejere i Norden, som står for at opføre og udleje kontorbygninger, er interviewet i undersøgelsen, og her peger tallene i samme retning. 65 pct. af disse har ikke en strategi for at gøre deres portfolio af bygninger mere smarte, og de fremhæver primært energibesparende løsninger (25 pct.) og investeringer i interiør (23 pct.), når de bliver spurgt til fremtidige investeringer i bygningerne.
Dertil fremhæver 68 pct. af udviklere og udlejere, at de allerede har intelligente funktioner integreret i bygningerne på nuværende tidspunkt, men disse er primært HVAC-relaterede (83 pct.).
”Heller ikke blandt dem, som opfører og udlejer bygningerne i Norden, er kendskabet til intelligente bygningers fulde potentiale udpræget. Ligesom hos lejerne er det primært de temperaturregulerende funktioner, der fremhæves som smarte,” siger Anders Runemalm.
Hvorvidt bygningernes potentiale kan være en fordel på fremtidens arbejdsmarked, tør Anders Runemalm ikke spå om, men han fremhæver, at de, som ikke anerkender byggeriets betydning, måske vil sakke bagud.
- Vi ved, at der er rift om de dygtigste og mest kompetente medarbejdere. Vi ved også, at udover nøgleord som produktivitet og effektivitet, så er trivsel hos den enkelte medarbejder i højsædet, hvis virksomhederne skal være konkurrencedygtige nu og i fremtiden. Her understøtter en smart bygning funktioner som fleksibilitet i form af de forskellige arbejdsrelaterede aktiviteter i løbet af dagen, men også de sociale happenings som kaffemøder og mandagsbar. Mit gæt er, at dem, som kommer først med ombord, vil få en klar fordel, afslutter han.