-
El
-
VVS
Danmark ligger foran Norge men bliver slået af svenskerne, når det kommer til opbakning til den grønne omstilling i energisektoren, viser sammenligning mellem ni europæiske lande, hvor Nederlandene ligger helt i front.
Danmark placerer sig solidt i midterfeltet af lande, der er klar til at skifte sort energi ud med grøn. Det viser en rapport, som sammenligninger energisektoren i ni europæiske lande. Holland ligger helt i front efterfulgt af Finland og Sverige, mens Norge ligger på sjettepladsen.
Danmark bliver især fremhævet for sin generelt høje opbakning blandt både befolkning og politikere til den grønne dagsorden på energiområdet. Det er nødvendigt, hvis man skal nå målene om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i løbet af de næste ti år.
- Det er helt afgørende at være med forrest i klassen på det her område, for det er uomgængeligt, at der kommer til at ske store forandringer i energisektoren over de kommende år. Lav-emissions energikilder som for eksempel sol og vind stiller andre krav til elnettet end de mere stabile kilder som olie, gas og kul. Dem skal vi være beredte til at håndtere, og det kræver en vis fleksibilitet. På det punkt er vi rigtig godt med i Danmark, siger Pia Bøgh-Jensen, country manager i Eaton, i en pressemeddelelse.
Brug for flere ladestandere
Eaton er en af flere parter bag rapporten, som har sammenlignet landenes energisektorer på baggrund af tre faktorer: markedets åbenhed og reguleringsmekanismer, den sociale og politiske opbakning til den grønne omstilling og endelig evnen til at indfører ny teknologi og forretningsmodeller i energisektoren.
Rapporten forklarer samtidig, at der blandt samtlige lande er plads til forbedring, når det kommer til at udvikle den nødvendige infrastrukturen til de mange elbiler, der forventes på gaden de kommende år. Det handler om ladestandere og Vehicle-2-Grid-teknologien, så elbilerne både kan suge og give energi tilbage til elnettet. På det punkt er det kun Norge og Holland, der bliver fremhævet som foregangslande.
Indekset er målrettet investorer i energisektoren og offentliggjort af NGO’en Association for Renewable Energy & Clean Technology (REA) i samarbejde med power management virksomheden Eaton og energiselskabet Drax.