-
El
-
VVS
Den digitale frekvens i Danfoss’ intelligente Link-termostater bliver nu sendt på pension. Det rammer kunderne, da det nye system ikke kan tale sammen med det fem år gamle system. Men det er en udvikling som både forbrugere og installatører må være bevidste om, lyder det fra teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Af Michael Degn
- Systemet virker ikke længere. Det kan ikke være rigtigt, når jeg har købt det for et år siden. Du må komme og fikse det.
Den melding kan man som installatør risikere at møde i forbindelse med, at Danfoss nu sender den digitale frekvens i sine Link-termostater på pension. Den såkaldte netværksprotokol bliver skiftet fra Z-wawe til Zigbee, da Danfoss mener, at sidstnævnte er mere fremtidssikret til digitale smart home-løsninger. Problemet er bare, at kunderne med det gamle system bliver efterladt på perronen, da det nye og gamle system ikke kan tale sammen. Danfoss lover dog at opbygge et reservedelslager med de forældede produkter, men udviklingen kører videre i et andet spor, hvor producenten ikke vil bruge kræfter på at få de to systemer til at tale sammen – eller tillade andre at gøre det.
- Det er for ressourcekrævende i forhold til, hvor få brugere der vil kunne benytte sig af det. Vi åbner ikke for, at man kan rode i kildekoden, siger Torben Pedersen, divisional president, residental heating hos Danfoss, til mediet Ingeniøren.
Nye tider – hele tiden
- Vi skal vænne os til, at tekniske systemer ikke holder så lang tid. Vi er så vant til, at man kan lægge en ny opdatering ind, og så fungerer det igen, men sådan er det ikke altid. Det eneste, vi kan være sikre på, er, at intet er fremtidssikret, siger Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Ny teknologi på vej
- På den måde kan Zigbee hurtigt blive afløst af eSIM, hvor man står med en ægte IoT-løsning, der kobler sig direkte på nettet. Vi kommer til at se en udvikling, hvor bygningsautomatikken bliver mere og mere integreret. Termostaten kan nemt arbejde sammen med lampen eller rullegardinet for eksempel, siger Mads Risgaard Knudsen.
Derudover skal man som forbruger og installatør være bevidst om sikkerhedsproblemer. Selvom de gamle systemer stadig fungerer, så er de mere sårbare over for hackerangreb, når de ikke længere bliver opdateret og vedligeholdt fra producentens side.
- Men uanset hvad så vil der er altid være en sikkerhedsrisiko, når man har med IoT-produkter at gøre, der kobler sig på nettet, siger Mads Risgaard Knudsen.