-
Industri
Der er mange veje til at blive klejnsmed. Kasper Stougaard er uddannet landmand, tidligere cowboy i USA og har være ansat i Søværnet. Nu har han med svendebrevet i hånden fundet den rette hylde som klejnsmed hos Yding Smede og Maskiner.
Smeden er en mand, der selv har erfaringer med at køre med traktoren og ploven, når der kommer en landbrugsmaskine til reparation hos Yding Smedie og Maskiner. Kasper Stougaard er nemlig oprindelig uddannet inden for landbrug med speciale i kvæg.
Nu har han i en alder af 33 som voksenlærling også fået papirer på, at han er faglært klejnsmed med topkarakter. Og den erfarne unge mand har direktør Jeppe Rasmussen straks sikret sig som svend i virksomheden.
- Den fede opgave er eksempelvis en plov, hvor jeg skal være kreativ for at lave reparationen. Jeg ved, hvordan den bevæger sig i jorden – og hvad der skal til for at den holder efter vores arbejde. Det er mega fedt at skulle tænke kreativt på den måde, siger Kasper Stougaard.
Moden lærling
Som voksenlærling kan man godt ryste lidt på hovedet af de unge brushoveder på erhvervsskolen, som har mange andre ting end uddannelse i hovederne.
- Jeg var selv 16, da jeg startede på landbrugsuddannelsen. Denne gang var jeg 29 år og fik noget helt andet ud af undervisningen på smeduddannelsen på skolen. Under Coronaen sad jeg eksempelvis selv hjemme og nørdede med 3D-tegning. Det gør man nok ikke som ti år yngre teenager, siger Kasper Stougaard.
Efter landbrugsuddannelsen var der ikke job at få. Derfor blev det til syv år på lager, inden et halvt års oplevelser som cowboy kaldte på en farm i North Dakota. Det foregik dog ikke på hest, men på ATV, som den noget overvægtige ejer af farmen bedre kunne komme og og ned fra. Hjemme igen i Danmark gik turen til Søværnet som kommunikationsmand i nogle år. Men det var nede i maskinen på skibene i fritiden, at Kasper hyggede sig mest og søgte viden.
En vej ind i et teknisk job på et skib kunne være at tage en smedeuddannelse – og via en kammerat hos Yding Smedie & Maskiner blev det til en samtale og en aftale om voksenlæreplads.
Stolt jyde
- Det har jeg ikke fortrudt et sekund. Her befinder jeg mig rigtig godt. Ikke to dage er ens. Der kommer nye opgaver hver dag, hvor jeg kan bruge mine erfaringer. Mine kammerater spørger drillende, hvad jeg nu finder på? Men her i Yding vil jeg gerne blive år frem i tiden, siger Kasper Stougaard, der fredag modtager ML-Prisen i København for sit 12-tal i svendprøven.
Direktør Jeppe Rasmussen og hans kone, HR-ansvarlige Christina Rasmussen, samt værkfører Per Jensen tager med til Den Sorte Diamant og repræsenterer firmaet. Samtidig har Kasper Stougaard inviteret sin mor og hendes mand med til hovedstaden for at overvære prisoverrækkelsen.
- Og selvom jeg er jyde, så er jeg sgu lidt stolt, lyder det ærlige svar fra den nyuddannede klejnsmed.
Yding Smedie
-
ML Prisen
Følgende kriterier skal opfyldes, for at man kan komme i betragtning til ML-Prisen:
- Lærlingen skal indstilles både af praktikvirksomheden og erhvervsskolen, og begge parter skal udfylde hver deres indstillingsformular.
- Lærlingen skal have gennemført en uddannelse med tilknytning til Metalindustriens Uddannelsesudvalg med topkarakteren 12 til svendeprøven.
- Lærlingen skal have udmærket sig som en god kollega og samarbejdspartner undervejs i uddannelse.