-
El
-
VVS
-
Industri
Kravet om coronapas er blevet en del af virkeligheden i virksomhederne. Her følger et par af de foreløbige erfaringer fra el- og vvs-virksomhederne.
En ny nedlukning fejer hen over landet, og samtidig forsøger virksomhederne at holde hjulene i gang. Det sker blandt andet med arbejdsgivernes nye mulighed for at kræve et gyldigt coronapas af medarbejderne, hvilket er faldt i god jord hos fynsk el-installatør.
- Vores folk har taget det fint. Selvfølgelig er det lidt mere omstændeligt, men de vil gerne gøre det, siger Jørgen-Peder Christiansen, der er indehaver af Elpunkt Fyn A/S i Kerteminde.
Da loven var vedtaget kaldte han medarbejderne sammen og orienterede om de nye regler. Herefter fik de tilsendt kravene på skrift, så ingen kunne være i tvivl om krav og konsekvenser.
- Jeg vidste, at der var én, der ikke var vaccineret. Ham måtte jeg forklare, at det var et ufravigeligt krav fra min side. Ikke vaccination men et gyldigt coronapas ved hjælp af test, siger Jørgen-Peder Christiansen.
Medarbejderne blev orienteret om, at det kunne få indflydelse på deres ansættelse, hvis de nægtede, men heldigvis kom det ikke så langt. Den pågældende medarbejder gik med til at tage de nødvendige test.
- Det kan være grund til opsigelse, men jeg håber aldrig, at vi får brug for det, siger Jørgen-Peder Christiansen.
Når han er striks med kravene over for de 13 ansatte i firmaet, så er det ikke kun på grund af myndighedernes anbefalinger og nye lovkrav. Det skyldes også, at kunderne kræver det. Særligt et par produktionsvirksomheder, der er amerikansk- og japansk-ejede.
- Det er mit ansvar, at min virksomhed er smittefri, og at vi passer på hinanden. Det ville være en katastrofe, hvis nogle af mine medarbejdere bragte smitte ind på de virksomheder, siger Jørgen-Peder Christiansen.
Tre smittede uden symptomer
Mens den fynske elinstallatør har været hurtig til at kræve coronapas, så har man omvendt været lidt mere afventende hos københavnske Madsen & Kastberg A/S.
Virksomheden har i omegnen af 85 ansatte, men har først valgt at gøre brug af kravene om coronapas fra mandag den 13. december.
- Vi har haft brug for at være enige om, hvordan vi melder det ud, og hvilke konsekvenser det skal have, hvis man ikke efterlever kravet om at vise sit coronapas, siger direktør Brian Kastberg.
I yderste konsekvens vil virksomheden bortvise medarbejderen, men det er naturligvis ikke først skridt i kampen mod coronasmitte.
- Vi vil starte med at kræve fremvisning af coronapas som stikprøvekontrol mandag og onsdag. Hvis man af en eller anden årsag ikke har det, vil man blive bedt om at tage en selvtest. Hvis man så nægter det, så kan det føre til en bortvisning, siger Brian Kastberg.
Virksomheden har allerede gode erfaringer med at stille testkrav. Det benyttede man sig blandt andet af ved firmajulefrokosten i forrige weekend, hvor adgangsbilletten var en gyldig test.
- Alle 75 deltagere skulle stille med en negativ coronatest, der var maksimalt et døgn gammel. Her viste det sig, at der faktisk var tre positive prøver hos medarbejdere, der var smittet uden at have symptomer, siger Brian Kastberg.
Indtil videre har ingen medarbejdere, ifølge direktøren, vist utilfredshed med udsigten til at blive afkrævet coronapas i arbejdstiden. Han havde dog samtidig håbet, at virksomhederne ikke skulle stå med udgiften til test.
- Jeg er ikke vildt imponeret over, at vi som arbejdsgivere skal betale for, at medarbejderne kan blive testet, hvis de ikke har et coronapas, siger Brian Kastberg.
Se TEKNIQ Arbejdsgivernes Q&A med de mest almindelig spørgsmål og svar om coronapas. (kræver medlemslogin)