-
El
-
VVS
Allerede i de første dage af coronakrisen begyndte efterspørgslen at falde i landets el- og vvs-installationsvirksomheder. Det viser nye konjunkturtal fra Danmarks Statistik. Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer man, at udviklingen vil tage mere fart i april.
Den delvise nedlukning af Danmark på grund af coronakrisen kan aflæses direkte i ordrebøgerne hos landets el- og vvs-installationsvirksomheder. Det viser det såkaldte konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik, som netop er blevet offentliggjort.
Læs også: Tiltrængt hjælp: Anlægsloftet bliver fjernet
Selvom størstedelen af virksomhedernes besvarelser er indsamlet før pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen annoncerede en delvis nedlukning af landet, kan man både for el-og vvs- og blikkenslagervirksomhederne se de første tegn på, at kunderne er holdt op med at ringe.
- Tallene forandrer sig hurtigt. Manglen på efterspørgsel bliver betragtet som en produktionsbegrænsning hos 13 procent af el-installationsvirksomhederne og hos 16 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne i marts – i februar var disse tal på henholdsvis 11 og 12 procent, siger Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hun forventer, at udviklingen vil blive endnu mere markant de kommende uger.
- Der er ingen tvivl om, at april-tallene vil være langt mere påvirkede. Undersøgelsen fra Danmarks Statistik er sendt ud til virksomhederne på et tidspunkt, hvor den fulde effekt af regeringens tiltag mod COVID-19 endnu ikke var kendt. Derudover får flere virksomheder også problemer med at fortsætte arbejdet i takt med at flere og flere restriktioner kommer til, hvilket i sidste ende kan tvinge virksomhederne til fyringer, siger Maria Schougaard Berntsen.
Også for bygge- og anlægsbranchen som helhed kan man direkte aflæse konsekvenserne af coronavirussen i virksomhedernes forventninger til omsætningen og beskæftigelsen. Det samlede konjunkturbarometer var på minus 2 inden det tidligere omtalte pressemøde med statsministeren, mens det faldt til minus 7 efterfølgende.
- Det er en meget markant udvikling på ganske kort tid. Og det understreger, hvor vigtigt det er, at der fra politisk side fortsat gennemføres tiltag både for at holde gang i aktiviteten i branchen og for at minimere de negative konsekvenser af coronaudbruddet ude i virksomhederne, siger Maria Schougaard Berntsen.