Spørgsmål:
Vi har en lærling, som var til traktortræk i forrige weekend sammen med en stor gruppe kammerater. Vi har hørt fra en anden lærling, at mange af dem har fået Corona, og nu har lærlingen også meldt sig syg i morges. Vi vil nu kræve at han får foretaget en test. Hvordan skal vi forholde os, hvis den er positiv? Er det ikke lærlingens egen skyld, når han render sammen med så stor en gruppe unge mennesker? Skal vi betale sygeløn for det?
Svar
Den lov, der tidligere gav arbejdsgiver adgang til at pålægge medarbejderen at lade sig teste for Corona, udløb ved udgangen af januar 2022. Det er heller ikke længere muligt at få refusion fra første fraværsdag, når der er tale om Corona.
På nuværende tidspunkt har Corona ikke status som en samfundskritik sygdom, og Corona skal derfor ligestilles med al anden sygdom. Hvis en medarbejder er syg, er det underordnet for jer som arbejdsgiver, om der er tale om Corona eller almindelig sygdom.
Virksomheden har desuden spurgt, om det ikke er lærlingens egen skyld - og om de skal betale sygeløn for det?
Når der er tale om selvforskyldt sygdom, så har medarbejderen pådraget sig sygdommen ved forsæt eller grov uagtsomhed. Sygedagpengeloven regulerer dette. Retten til betaling fra arbejdsgiver bortfalder, hvis medarbejderen har pådraget sig sygdommen ved forsæt eller grov uagtsomhed. Hvis der er tale om selvforskyldt sygdom, vil kommunen overtage dagpengeforpligtelsen overfor medarbejderen.
I den konkrete sag vil det IKKE kunne anses for selvforskyldt sygdom. At overvære traktortræk med sine kammerater må anses for en del af den almindelige livsudfoldelse.
Lærlingen er derfor syg og skal have sygeløn, akkurat som han plejer, når han er syg. Hvis I skulle være i tvivl om, hvorvidt det er korrekt, at han er syg, så kan I vælge at anmode om lægelig dokumentation for sygefraværet i form af en friattest.(Tidligere kaldet lægeerklæring)
Kontakt Overenskomster & Jura hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis I har brug for konkret rådgivning i lignende sager.