-
VVS
-
El
Flere virksomheder oplever i øjeblikket, at medarbejdere nægter at arbejde sammen med kolleger, der har været tæt på coronasmittede. Samtidig har Sundhedsstyrelsen mandag nedsat selvisolationen til fire dage. Få gode råd til at håndtere den slags konflikter blandt medarbejderne.
Sundhedsstyrelsen har mandag ændret sine anbefalinger til, hvor længe man skal selvisolere, hvis man bliver smittet med corona.
Har man en positiv test, men ingen eller lette symptomer, er anbefalingen om selvisolation nedsat til fire døgn fra syv døgn. Samtidig har styrelsen droppet anbefalingen om, at man skal selvisolere i 48 timer, efter man er blevet symptomfri. Man kan nu gå på arbejde, når symptomerne er væk. (dog tidligst efter fire døgn)
I forvejen har TEKNIQ Arbejdsgiverne de seneste uger fået en række forespørgsler fra virksomheder, hvor medarbejdere har nægtet at arbejde sammen med kolleger, der har været i nærheden af corona-smittede – også selvom myndighedernes retningslinjer har været overholdt.
Arbejdsvægring
TEKNIQ Arbejdsgiverne oplyser, at det er arbejdsgiver, der leder og fordeler arbejdet, og når myndighedernes retningslinjer følges, så er medarbejderne forpligtet til at følge arbejdsgivers instrukser. Hvis en medarbejder alligevel nægter at arbejde med en kollega, som i overensstemmelse med retningslinjerne gerne må møde på arbejde, så vil det som udgangspunkt kunne anses som arbejdsvægring og dermed en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet. Det kan i yderste konsekvens begrunde en bortvisning.
Som arbejdsgiver står man i et dilemma, og arbejdsgiver må overveje forskellige løsninger, som både indeholder personalejuridiske og personalepolitiske overvejelser. En mulig reaktion er, at den pågældende medarbejder skriftligt bliver meddelt, at en nægtelse af at møde på arbejde og arbejde sammen med kollegaen betragtes som arbejdsvægring, der kan få ansættelsesretlige konsekvenser.
Planlægning
Alternativt kan arbejdsgiver overveje, om det driftsmæssigt er muligt at planlægge arbejdet anderledes eller sammensætte arbejdsholdene på en anden måde, hvorved der i videst muligt omfang kan tages højde for sådanne holdninger og bekymringer i medarbejdergruppen. Risikoen ved den løsning er dog, at fremgangsmåden kan danne præcedens, hvormed det kan blive vanskeligt for arbejdsgiver at tilrettelægge arbejdet.
Det anbefales at kontakte TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis virksomheden oplever problemstillinger af denne eller lignende karakter.
Læs Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer her