-
El
-
VVS
TEKNIQ Arbejdsgiverne lancerer i samarbejde med Teknologisk Institut værktøjet BygningsTjek, der giver installatørerne nem adgang til offentligt tilgængelige data om bygninger.
Det nye værktøj BygningsTjek, som giver installatørerne let adgang til offentlige data om bygninger, er nu klar til brug.
Værktøjet, som er udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut, henter data fra flere kilder. Det kan eksempelvis være data om bygningens alder, størrelse, anvendelse og opvarmning fra BBR, vejrdata til graddagekorrektion fra DMI og data fra fjernaflæste varmemålere i varmeselskabet Kredsløbs forsyningsområde.
– Vi har valgt de data ud, som er relevante, når man laver fjernvarmeservice på en ejendom eller vil have oplysninger om varmeforbrug og energisparemuligheder, forklarer Maria Rizzo, der er chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hun fortæller, at man allerede nu kan se konkrete eksempler på det givtige overblik, adgangen til forsyningsdata giver.
– Med en søgning på en konkret bygning, kan man se, om der er basis for at foreslå en indregulering af varmeanlægget og dermed spare kunden for energiudgifter og strafafgifter. Man kan også se, om bygningen bruger meget mere end lignende bygninger, og om der er unødvendigt tomgangsforbrug om sommeren, siger Maria Rizzo.
Vigtig brik i grøn omstilling
Tidligere opgørelser viser, at øget adgang til og brug af forsyningsdata kan reducere klimaaftrykket med 15 procent. Derfor støtter TEKNIQ Arbejdsgiverne regeringens forslag om at etablere et forsyningsdigitaliseringsprogram, der skal skabe fælles retningslinjer for opsamling og deling af energiforbrugsdata. Dermed bliver det nemlig muligt - på tværs af brancher – at få et fælles datagrundlag til at måle og dokumentere klimaindsatsen.
– Valide, rettidige og let tilgængelige forsyningsdata er en vigtig forudsætning for, at det eksisterende byggeri kan bidrage til den grønne omstilling. Derfor skal vi fortsætte arbejdet for at sikre installatørerne nem adgang til data, så de kan skabe de bedste løsninger og de mest effektive energibesparelser, understreger Maria Rizzo.
Mængden af tilgængelige bygningsinformationer i BygningsTjek afhænger af bygningstype og anvendelse. I varmeselskabet Kredsløbs område i Aarhus Kommune kan der hentes data fra fjernaflæste fjernvarmemålere for en række bygninger, hvor ejerne har givet tilladelse til offentliggørelsen. For øvrige bygninger i Danmark er der udviklet en beregner til at regne graddagekorrigeret årsforbrug ud fra aflæsning (min. 11 måneder) og hente benchmarks for etagebygninger.