-
El
Markedet for bygningsautomatik står foran en milliardvækst på verdensplan, fastslår ny rapport. I Danmark har nogle af de største aktører taget hul på deres eget BMS-eventyr.
Markedet for bygningsautomatik ventes at vækste massivt de kommende år. Der er nemlig både penge og CO2 at spare, når bygninger tænker selv og agerer energioptimalt.
Fortune Business Insights vurderer, at den globale markedsstørrelse for Smart Buildings kommer til at vokse til astronomiske 2,85 billioner kroner i 2030 fra en markedsstørrelse på 679.5 milliarder kroner i 2023. Det svarer til en årlig vækstrate på 22, 8 procent.
For nylig gik SIF Gruppen og Høyrup & Clemmensen sammen i oprettelsen af BMS-virksomheden BETTER. Og de to store spillere på installationsområdet har formentlig udvist rettidig omhu ved at gå ind i en branche, der suser fremad.
- Mange forudsiger, at markedet for BMS i Danmark vil opleve en vækst på 680 millioner eller mere. Det er en direkte konsekvens af miljø- og digitaliseringsbølgen, der løber helt vildt derudaf lige nu, siger Dan Kilias Møller Jakobsen, der er direktør i BETTER.
En selvtænkende bygning
Der er mange måder hvorpå bygningsautomatik kan energioptimere både arbejdspladser og boliger og dermed spare samfundet for unødig CO2-udledning og bygningsejerne for unødige udgifter. Med bygningsautomatik kan både lys og varme tilpasses, så det passer til brugsrutiner. Ydermere kan tilpasning af ventilation og lys også optimere produktivitet på arbejdspladser. Og det er kun de meget basale eksempler på, hvordan bygningsautomatik bruges. Mulighederne er utallige, og der bliver kun flere i takt med, at data gør bygningerne selvlærende.
- Jo mere data vi får, jo bedre bliver systemerne til at analysere bygningerne løbende, så vi bedst muligt kan forudsige behovet for vedligeholdelse, lave serviceplaner og generelt bruge bygningerne energioptimalt. I dag kan vi optimere brugen af bygninger helt ned til det enkelte rum eller det enkelte skrivebord, siger Dan Kilias Møller Jakobsen.
Fremtiden er lys for talenter med mod på mere
I BETTER-direktørens optik understregeger rapporten, hvilke vækst- og udviklingspotentialer der er inden for bygningsautomatik, og som direktør i BETTER ser han frem til at udbrede smarte bygninger i Danmark. Men der er også problemer i horisonten.
Bygninger bliver nemlig ikke smartere uden smarte mennesker til at udvikle og installere teknologien i dem. Og i øjeblikket er der store udfordringer, når der skal findes kvalificerede medarbejdere:
- Vi har et enormt behov for flere hænder, og manglen på arbejdskraft går udover kvaliteten af bygningsautomatikken. For når man mister erfarne medarbejdere til pension, så er der ikke nok nye kræfter klar til at tage over, og det bliver helt umuligt at ansætte nye medarbejdere. Jeg har opgaver til at kunne ansætte 10 nye i morgen, men de findes bare ikke, siger Dan Kilias Møller Jakobsen.
Uddannelse af nye talenter
Derfor var det heller ikke tilfældigt, at BMS- og CTS-teknologi var på programmet, da TEKNIQ Arbejdsgiverne i sidste måned, i samarbejde med Dansk El-Forbund, sendte en gruppe unge talentfulde lærlinge på studietur til Eindhoven. Her besøgte de Signify, for at blive endnu klogere på de faglige udfordringer og muligheder, som bygningsautomatik byder på.
De lærte blandt andet om belysningshistorie på Philips Museum, fik indblik i kravene til stadionbelysning på PSV Stadium og besøgte Lighting Application Center (LAC), hvor fokus er på anvendelsen af lys til at indramme, understrege og skabe de bedste forhold for medarbejdere i forskellige erhvervssituationer.