-
El
-
VVS
Arbejdstilsynet har nu ekstra fokus på byggestøv og uddeler stribevis af strakspåbud. Det rammer blandt andre el- og vvs-installatørerne, der som arbejdsgiver har ansvaret for arbejdsmiljøet. Også selvom det ikke er deres eget byggestøv.
Støv og byggeaffald ligger spredt ud i rummet, da elektrikeren eller vvs’eren skal til på byggepladsen. Her er det vigtigt at være ekstra opmærksom som arbejdsgiver, hvis det ikke skal ende med et strakspåbud og i værste fald en bøde.
- Som arbejdsgiver har man en forpligtelse til ikke at sende medarbejderne ind i lokalerne, hvis de ikke er blevet rengjort. Også selvom det måske er andre, man skal rydde op efter, siger Lone Alstrup, chefkonsulent med fokus på arbejdsmiljø i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Arbejdstilsynet kører i øjeblikket kampagne med særligt fokus på netop byggestøv, og statistikken viser, at der bliver uddelt stribevis af strakspåbud. I bygge- og anlægsbranchen som helhed er der i år til dato givet 691 strakspåbud i kategorien for kemi, støv og biologi. Her er det støvet, der i langt de fleste tilfælde er årsagen til påbuddet.
Bygherrens ansvar
El- og vvs-virksomhederne bliver registreret i den del af statistikken, der hedder ”færdiggørelse af byggeri”. Her er der til sammenligning givet 152 strakspåbud på grund af problemer med kemi, støv og biologi. Og der er god grund til at være ekstra opmærksom på byggestøvet, som kan sætte sig i lungerne og være kræftfremkaldende, forklarer Lone Alstrup. Til gengæld kan det være en udfordring, når flere forskellige parter sammen skal sikre det gode arbejdsmiljø.
Hun nævner et konkret eksempel med en installationsvirksomhed, der endte med at få et strakspåbud på grund af støv på byggepladsen, til trods for at virksomheden gentagne gange havde gjort bygherren opmærksom på den manglende rengøring fra andre håndværkere på byggepladsen.
- På den måde er der et stort behov for, at bygherren også tager ansvaret på sig og sikrer, at fællesarealerne er ordentligt rengjorte. Specielt når det gentagne gange er blevet påpeget ved byggemøder og lignende, siger Lone Alstrup.
Men hvad skulle virksomheden have gjort for at undgå et påbud i den konkrete sag?
- Der er to muligheder. Enten kan man sige til medarbejderne, at de må stoppe arbejdet og ikke gå ind, før der er ryddet op. Alternativt må man selv rydde op, siger Lone Alstrup.
Læs mere om Arbejdstilsynets kampagne og få gode råd og vejledning til at håndtere støv på byggepladsen.
Arbejdstilsynets reaktioner ved tilsyn i kategorien ”færdiggørelse af byggeri” i 2022 (frem til 12.7.22)