-
Industri
En af de største ståldistributører tilbyder nu danske kunder at spare CO2 ved at genbruge byggestål fra gamle bygninger i nybyggeri. Stålet testes og deklareres med fuld sporbarhed inden genbrug. CO2-besparelsen er op til 97 procent i forhold til at omsmelte og støbe nyt byggestål ifølge leverandøren.
- I dag genanvendes næsten 99 procent af alt stål. Det kræver dog enorme ressourcer i form af den energi, der skal til for at smelte stålet om. Derfor er det langt mere klimavenligt at genbruge stålbjælker og andre stålmaterialer i stedet for at smelte om. Derudover er genbrug af gammelt stål ikke dyrere end at købe helt nyt stål. Slutprisen er nemlig den samme som for nye stålbjælker, siger Patrik Bjelovuk, teknisk specialist hos Tibnor, der nu udbyder genbrugsproduktet på det danske marked.
Det er et vellykket projekt med opstart i Köping i Sverige, der har vist, at der er store miljøfordele ved at genbruge stålbjælker, der er blevet demonteret fra ældre bygninger. Faktisk er klimabesparelsen ifølge Tibnor op til hele 97 procent, når man bruger genbrugsstål fremfor ny produceret eller genanvendt stål. Men det kræver en omhyggelig designet proces med test, kontrol og dokumentation for at opfylde branchens høje krav til sporbarhed af produktet.
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om alle initiativer, der reelt bidrager til et grønnere byggeri. Netop genbrug eller genanvendelse af byggematerialer er noget, der indtil videre fylder alt for lidt i bestræbelserne på at reducere klimaaftrykket fra bygninger ifølge bæredygtighedsspecialist Bjørn Hove, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
-
CO2-besparelser byggestål
Genanvendelse af et ton stål sparer 1,4 ton jernmalm, 0,8 ton kul, 0,3 ton kridt og tilsætningsstoffer samt 1,67 ton CO2.
Brug af stålskrot i stedet for ny malm reducerer således CO2-udslippet med 58 %.
Direkte genanvendelse af en stålbjælke giver 97 pct i CO2-besparelse ifølge Tibnor
- Genanvendelse af byggematerialer skal naturligvis ske uden at gå på kompromis med kvaliteten, sikkerheden og sundheden i bygningerne – og her ligger der et stort ansvar hos producenterne for at sikre at de genbrugte eller genanvendte produkter eller materialernes egenskaber, bæreevne, mv., er intakte. Hos bygherrer og entreprenører er man ansvarlig for at sikre, at genanvendte eller genbrugte materialer anvendes korrekt, tilføjer Bjørn Hove.
Undgå nedklassificering
Industrikonsulent Edward Lorentzen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne var i foråret 2023 med til at bidrage til en rapport om genbrug af byggekomponenter som stål fra nedrevet byggeri. DTU stod for rapporten.
- Indtil nu har man typisk nedklassificeret brugt byggestål, så det alene har kunnet benyttes til ikke-bærende konstruktioner. Det skyldes, at man har haft svært ved at beregne ydeevnen, siger Edward Lorentzen.
I Tibnor har man udviklet en intern struktur, som gør det muligt at kunne overføre den udviklede proces fra Sverige med demontering, test, dokumentation og sporbarhed til Danmark. Det er med til at sikre, at stålet fortsat er af den krævede kvalitet – selvom det er genbrugt, fastslår Tibnor. Det er af stor betydning for genbrugsmulighederne.
- Det er meget positivt, hvis vi med denne dokumentation kan begynde at genanvende byggestål fra ældre bygninger til bærende konstruktioner. Udfordringen er, at sporbarheden på byggevaren ofte har manglet. Man skal lave et grundigt testarbejde for at kunne garantere kvaliteten på stålet, så man efterfølgende kan bestemme ydeevnen og derved CE-mærke byggevaren. Når man har fundet den metode, kan man nedskrive CO2 udledningen betydeligt på det nye byggeri, siger industrikonsulent Edward Lorentzen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Sikker sporbarhed
Tibnor har defineret en fast proces for genanvendelse af byggestål for at sikre kvaliteten for kunderne.
- Når vi får stål retur fra en ældre bygning, foretager vi en undersøgelse af stålet for at sikre, at det er egnet til genbrug i nye bygninger. Det indebærer alt fra at sikre materialets tolerance til at udføre forskellige tests, hvilket sker hos Tibnor og på et eksternt laboratorie. De værdier vi får ud af analyserne, deklareres derefter i et dokument, som sendes til kunden, så vi sikrer 100 procent sporbarhed – samtidig med at kunden præcis ved, hvilke materialer han bygger med, siger Patrik Bjelovuk, teknisk specialist hos Tibnor i en pressemeddelelse om det nye genbrug.
Med 100 pct's sporbarhed ved kunden præcist, hvilke materialer han bygger med, siger Patrik Bjelovuk, teknisk specialist hos Tibnor