-
El
-
VVS
Flere grønne krav til byggeriet betyder, at installatørerne allerede nu bør tage de første skridt mod at fremtidssikre forretningen, lyder det fra brancheekspert. Også selvom der stadig er rigeligt med traditionelt byggeri til at fylde ordrebogen.
Bæredygtige byggerier har allerede lagt sig ud i overhalingsbanen. Ud af årets større nybyggerier for knap 90 milliarder kroner er der i dag krav om bæredygtighed på de 50 milliarder kroner.
Tallene fra Byggefakta A/S viser, at det er de helt store hospitalsbyggerier, virksomhedsdomiciler og pensionskassernes boligprojekter, der trækker den største del af det grønne læs. Alligevel er det afgørende, at installatørerne allerede nu tager stilling til byggebranchens grønne krav – også selvom man er en mindre virksomhed, der ikke normalt er med på de helt store byggeprojekter.
- Det er lidt ligesom frøen, der ligger i gryden, mens vandet langsomt koger op. Det er dejligt varmt – lige indtil det ikke går mere, siger Frank Barrit.
Han er revisor og partner i BDO, hvor han blandt andet rådgiver installationsvirksomheder om forretningsudvikling. Certificeringer og krav om bæredygtighed stiller et større krav til dokumentation, hvilket koster tid og kræfter for håndværksvirksomhederne, men det kan heller ikke nytte noget at vige udenom. Som minimum skal man som installatør forholde sig til sin forretning og se på, om man også har den rette viden og erfaring om fem år. De første spæde skridt nu kan være guld værd senere.
- Der er ingen tvivl om, at der kommer flere og flere grønne krav, men det er nemmere at blive specialist på området nu i stedet for om fem år, når alle skal leve op til kravene, siger Frank Barrit, der opfordrer virksomheder til at se det som en investering i fremtiden.
Erfaringen tæller
Bravida har de seneste år gjort sig erfaringer med bæredygtige byggerier. Det gælder blandt andet DGNB-certificeringen, der er meget udbredt i Danmark. Den stiller krav til bæredygtighed i bred forstand. Milljø, økonomi og social betydning skal spille sammen. Det er blevet nemmere i takt med, at virksomheden har vænnet sig til de mange dokumentationskrav, og Bravida føler sig derfor godt rustet til en byggebranche, der i stigende grad bliver malet grøn.
- Når vi snakker nybyggerier, så vil jeg tro, at der er krav om bæredygtighedscertificering på cirka en tredjedel af vores projekter, og der vil kun komme flere af dem, siger Kurt Vestergaard, der er regionsdirektør i Bravida.
TEKNIQ Arbejdsgiverne arbejder i øjeblikket på at udvikle et hjælpeværktøj, som skal give især de små- og mellemstore virksomheder konkrete råd og vejledning til at møde kravene om bæredygtighed. Det gælder både dokumentationskrav i forbindelse med udbud men også udvikling af virksomhedernes profiler med udgangspunkt i FN’s verdensmål. Arbejdet skal ifølge planen være afsluttet i juni.