-
El
-
VVS
Man skal se potentialet i det, man river ned, før man bygger op. Sådan lyder det i en ny vejledning fra Værdibyg. Vejledningen kommer som en reaktion på bekendtgørelsen om selektiv nedrivning, der for alvor træder i kraft fra sommeren 2025.
Værdibyg er kommet med en vejledning, der skal vende byggeprocessen på hovedet.
En nødvendig adfærdsændring, når bekendtgørelsen om selektiv nedrivning træder i kraft. Vi skal alle blive bedre til at genbruge - også byggebranchen. Vejledningen skal fungere som et værktøj til alle aktører i byggeriet. Det handler dybest set om at se den eksisterende bygning som en ressource og en mulighed i stedet for et problem, der bør fjernes og rives ned. Og her er timing og de rigtige processer afgørende, lyder det fra Værdibyg:
- Hvis processen starter for sent, kan det blive svært at indarbejde materialerne i det nye byggeri eller adskille dem på en måde, så de kan bruges af andre. Nøglen er en god ressource-kortlægning, længe før man begynder at projektere det nye projekt, siger Niels Trap, miljøekspert og rådgiver i virksomheden TRE.
Han står bag den nye vejledning sammen med projektchef Nina Koch-Ørvad fra Værdibyg og 25 praktikere fra byggeriet.
Vejledningen skal give praktiske anvisninger og gode råd til, hvordan en ressource-kortlægning planlægges og udføres bedst muligt. Ved at bruge ressource-kortlægningen undervejs i byggeprocessen kan man sørge for, at de identificerede ressourcer kan genindbygges. Derved lever man op til lovkravene og agerer både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt.
Vejledningen er støttet af Grundejernes Investeringsfond og kan findes her.
Brug Byggefagligt Forum
-Ideen med at levetidsforlænge bygningsmassen og se renoveringsmuligheder fremfor at tænke i nedrivning af eksisterende bygninger er helt rigtig. Det svære er jo ofte at komme fra tanke til handling, og derfor er det godt, at Værdibyg nu er ude med en vejledning med konkrete råd til, hvordan bygherrerne og projekterende rådgivere konkret kan tænke renovering og genbrug af materialer ind i byggeprojekterne, siger Bjørn Hove, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Bjørn Hove påpeger også, at der er et generelt behov for mere dialog og udveksling af inspiration, viden og erfaringer mellem byggeriets aktører. Derfor har TEKNIQ Arbejdsgiverne etableret Byggefagligt Forum, der er et virtuelt netværk for installations- og industrivirksomheder, som arbejder med byggeri og bygninger.
Byggefagligt Forum
-
Byggefagligt Forum er TEKNIQ Arbejdsgivernes virtuelle netværk for tekniske erhvervs- og servicevirksomheder, der arbejder inden for bygge- og anlægsbranchen.
Byggefagligt Forum arbejder med emner, der har strategisk og forretningsmæssig betydning for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, f.eks.:
- Økonomi og markedsudvikling
- Projektledelse og styring
- Uddannelse og kompetenceudvikling
- Rekruttering og sourcing
- Entrepriseret
- Cirkulær økonomi i byggeriet
- Netværk og partnerskaber, f.eks. OPP’er
- Regulering og compliance
- Innovation og teknologisk udvikling i byggeriet, f.eks. digitalisering, automatisering, brug af kunstig intelligens, mv.
Hvis du vil være med, eller høre mere om Byggefagligt Forum, kan du kontakte konsulent Bjørn Hove på bho@tekniq.dk eller 2053 7682.