-
Industri
Skive-virksomhed er dybt frustreret over Brexit-situationen. I fem år er eksporten gået op og ned – mest ned – pga usikkerheden omkring Brexit. Eksporten over Nordsøen er mere end halveret siden Brexit.
Skive-virksomhed er dybt frustreret over Brexit-situationen. I fem år er eksporten gået op og ned – mest ned – pga usikkerheden omkring Brexit.
Sabetoflex laver inddækninger til skorstene og rør, der skal føres igennem taget. I England havde forbrugere og håndværkere før Brexit-afstemningen i 2015 fået øjnene op for det danske inddæknings-produkt som erstatning for gammeldags bly-indfatninger.
Det gav Sabetoflex en solid årlig eksport på 2,5 mio. kr. Men den eksport er mere end halveret i dag – og direktør Per Poulsen er så frustreret over situationen, at han lige nu satser på andre markeder.
-Vi håber på det bedste og frygter det værste i England. Usikkerheden er så frustrerende. Som dansk virksomhed er vi helt magtesløse i dette spil, siger han.
I 2015 faldt pundet i forlængelse af, at englænderne stemte ja til at træde ud af EU. Markedet for byggematerialer er meget prisfølsomt i England. Pundets fald gav højere priser. Året efter var eksporten faldet fra 2.5 mio. kr til 50.000 kr.
Siden er det stille og rolig lykkedes at hæve omsætningen til ca. en mio. kr igen via den engelske forhandler – et stort pejsecenter med online handel.
- Men vores produkt bliver ramt dobbelt: Vi importerer en tagfolie fra England, som vi satser på til det danske marked. Den kan blive ramt af told. Samtidig eksporterer vi inddækning, hvor en told på bare tre procent kan ødelægge hele vores konkurrenceevne på det engelske marked, siger Per Poulsen.
Inddækningen til skorstene konkurrerer med bly, som har været forbudt i Danmark i mange år. De engelske forbrugere har opdaget, at det danske produkt er langt nemmere at montere. Men stiger prisen, så er de engelske kunder væk igen.
Usikkerheden har også betydet, at Sabetoflex endnu ikke har kunnet udsende prislister for 2021. Listen risikerer at være forkert inden året er begyndt. I Roslev nord for Skive har Per Poulsen 14 mand ansat. Omkring 25 procent af produktionen går til eksport. I dag er det tyske marked det største.
-Vi satser ud over Tyskland på markederne i Frankrig og Italien i fremtiden. Der er et stort marked for vores produkter inden for EU – og så må vi tage England, som det kommer. Desværre er vi på eksporten også alvorlig ramt på corona-restriktionerne, siger den frustrerede jyske virksomhedsejer.
Corona-situationen har gjort det helt umuligt at lukke større aftaler på markederne sydpå. Sabetoflex holder en række digitale salgsmøder med eksport-kunderne. Det fungerer fint at møde kunderne på denne måde. Men sælgerne kan ikke komme igennem med det endelige håndslag på aftalerne.
I Tyskland, Frankrig og Italien vil forhandlerne gerne ud på den anden side af krisen, før de lukker nye aftaler.
-Jeg er vild træt af situationen. Jeg vurderer, at hele 2021 vil være præget af krisen på trods af de kommende vacciner. Det er svært både at kæmpe med Brexit og Corona på eksportmarkederne. Jeg håber, at vi snart kan få en aftale om Brexit, så vi kan sove lidt bedre, siger Per Poulsen.