-
Industri
Gillelejes velkendte havnesmedie hedder Brdr. Petersen. Men i virkeligheden burde den hedde ”Søskende Petersen.” I 3. generation er det nemlig storesøster Kirsten og lillebror Jørgen der driver den sunde virksomhed, som farfar og hans bror startede for 100 år siden.
Hvad er opskriften på at blive 100 år som familiefirma med familie både i ejerkredsen og ledelsen? Det spørgsmål er redaktionen taget til Gilleleje havn på Nordsjælland for at få et par gode bud på fra to medlemmer af familien Petersen, der har ejet og ledet virksomheden siden starten i 1922.
Her åbnede brødrene Carl og Ferdinand Petersen ”Cycle, Motor og Automobilværksted” på havnen. Men allerede to år senere skiftede virksomheden navn til ”Motor og Maskinværksted” og fik fokus på de sejlende kunder, som i dag udgør hovedparten af kundegruppen for de 25 ansatte.
Familie-vilje
-Det kræver viljen til at det SKAL lykkes, når man skal drive og eje en familievirksomhed igennem så mange år og igennem flere generationer. Som søskende bruger vi jo afsindig meget tid sammen på at køre virksomheden, og så skal man jo kunne bøje af og glemme det næste dag, hvis man har været lidt uenig i en sag som søskende og kolleger i ledelsen, siger 62-årige Kirsten Petersen.
Lillebror Jørgen på 58 år er kommet på værkstedet lige siden han kunne gå – og har aldrig været ansat andre steder end på havnen i Gilleleje. Far var læremester, da Jørgen blev uddannet maskinarbejder, som industritekniker-uddannelsen hed dengang. Allerede 1983 blev Jørgen medejer af virksomheden, som løbende har haft ledende medarbejdere med inde i aktionærkredsen.
-Selvom vores familier af og til har påtalt ”indspist snak fra havnen,” når vi mødes som familier, så synes jeg, at vi igennem årene har været gode til at få arbejde klaret på arbejde. Det har vi ikke brugt familiefrokosterne på. Vi har skilt tingene ad, siger Jørgen Petersen.
Fra pædagog til direktør
Storesøster har titlen som administrerende direktør, imens Jørgen står for driften af virksomheden ude på værkstedet. Men i virkeligheden skulle Kirsten Petersen slet ikke bruge sit arbejdsliv i en smedevirksomhed.
-Jeg blev uddannet pædagog og var glad for mit arbejde i en børnehave i mange år. Her lavede jeg også regnskaberne. Men jeg havde på ingen måde planer om at skulle ind i familiefirmaet. Overhovedet ikke, siger Kirsten Petersen med et smil på læben.
Men sådan endte det, da hendes mor, Else Petersen, gik på pension på kontoret. I en alder omkring de 40 tog Kirsten springet fra børnehave til smede-verdenen og blev oplært på kontoret af sin mor. Nu er pædagogen så administrerende direktør.
-De sagde efter et par år her i firmaet, at jeg alligevel gik rundt og ville bestemme det hele. Så kunne jeg lige så godt få titlen, da den daværende direktør stoppede. Men vi går nu ikke meget op i titler. Det er mere af hensyn til krav fra myndighederne, at jeg har den fine titel, siger Kirsten Petersen.
Ny Petersen?
Når en virksomhed runder 100 år – så kan man lade tankerne flyve frem imod 200-årsjubilæum. Bliver det også i familien eje og ledelse?
-Familien har igennem de 100 år haft forskellige ledende medarbejdere med inde som medejere. Leif Svendsen er netop trådt ud efter mange år - og Thomas Kock Andersen er trådt ind i ledelse og ejerkreds. Det er vigtigt for virksomheden, at vi ikke kun er familie, siger Jørgen Petersen.
Thomas Kock Andersen har tidligere i sin karriere været ansat i Brdr. Petersen, men har i en årrække rejst rundt som serviceingeniør, inden han nu er vendt tilbage. Foreløbig er der ikke en ny generation Petersen på vej ind, som Thomas Kock Andersen på sigt skal drive virksomhed sammen med.
-Efter 100 år er det selvfølgelig et drømmescenarie, at nogle af vores børn på sigt vil drive virksomheden videre efter Jørgen og mig og alle de andre familiemedlemmer igennem 100 år. Vi har begge fået døtre, og lige nu er der ikke nogen af dem, der lige drømmer om at arbejde i en smedevirksomhed. Men sådan havde jeg det jo også i mange år, siger Kirsten Petersen lidt håbefuld og smiler.
Firmaet først
Men søskendeparret er helt enige om èn ting: Det vigtigste er, at Brdr. Petersen lever videre som en del af en levende havn i Gilleleje – og en god arbejdsplads for 25 mennesker. Det vigtigste er ikke Petersen-navnet i ledelsen. En løsning kunne derfor på sigt også være, at familien fastholder ejerskabet sammen med en dygtig direktør og medejer, der driver virksomheden.
Men der er allerede unge kvinder på på værkstedet i Gilleleje. Virksomheden har løbende 4-5 lærlinge inden for bådmekaniker, industritekniker og sort smed.
Første kvinde
Efter 100 år er den første kvindelige lærling netop blevet ansat i værkstedet.
-Det er spændende. Ingen dage er ens på den her arbejdsplads, og det kan jeg godt lide. Jeg har i mange år haft min egen båd, så det endte med, at jeg gik efter at blive bådmekaniker.
Det fortæller 25-årige Krista Teisner, der for tre måneder siden startede som lærling. Hun er ved at skille en mindre bådmotor ad i værkstedet, og det sker hurtigt og effektivt. Imens Krista er den yngste, så er Leif Svendsen den mest erfarne. Han har rundet de 50 års ansættelse. Hos Brdr. Petersen i Gilleleje er der tradition for lange ansættelser, men Leif er den eneste, der har været i huset i halvdelen af firmaets 100 årige eksistens.
Tidslinje Brdr. Petersen, Gilleleje
1922: Carl og Ferdinand Petersen åbner ”Cycle, Motor og Automobilværksted”
1924: Nyt navn: Motor og Maskinværksted
1949: Nyt værksted bygges
1953: Tredje bror, Bent, træder ind sammen med Poul-Erik, søn af Carl. Poul Erik er far til de to nuværende Petersen-ejere.
1983: Jørgen Petersen i ejerkreds med Leif Svendsen og Hans L. Christensen.
2005: Kirsten Petersen træder ind i administrationen og bliver medejer.
2022: 100 års jubilæum. Thomas Kock Andersen træder ind i ledelsen og ejerkredsen med Jørgen Petersen og Kirsten Petersen. Ud træder Leif Svendsen som leder/aktionær efter at have fejret 50-års jubilæum.
Krista Teisner er for tre måneder siden startet som første kvindelige lærling i 100 år