-
El
-
VVS
Installatørerne skal levere dokumentation til bygherrens brandrådgiver ved nybyggerier, om- og tilbygninger, men det er en balancegang, som kan være svær at navigere i uden at træde forkert. Det oplever nordjysk installatør, og han er langtfra den eneste.
Du har installeret et ABA-anlæg i en børnehave og får nu tilsendt kontrolplanen fra bygherrens rådgiver. Hvad gør du? Det er ikke et tænkt scenarie taget ud af ”Bygningsquizzen” men en reel udfordring, som en del installatører støder på som følge af ændrede regler i Bygningsreglementet (BR18).
- Selvom de respektive krav i BR18 har nogle år på bagen, så tager det noget tid, før man som installatør møder de nye krav om dokumentation i byggesagerne. Det er det, der sker i øjeblikket, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Meningen er, at bygherren og hans tilknyttede certificerede brandrådgiver skal have overdraget den nødvendige dokumentation for det arbejde, installatøren har udført. Brandrådgiveren bruger oplysningerne i sin sluterklæring til kommunen, som i sidste ende skal godkende materialet i sin byggesagsbehandling for at give tilladelse til, at bygningen bliver taget i brug.
Men undervejs i processen skal man som installatør holde kæden stram for ikke at skrive under på noget, man ikke selv kan stå inde for. Det oplevede elinstallatør Jan Lykkenshede fra Aamann & Fischer ApS nær Aalborg.
I forbindelse med en opgave i en børnehave fik installatøren tilsendt en ”kontrolplan” fra bygherres rådgiver med et ønske om at udfylde den. Det nægtede han, efter at have søgt vejledning hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, da installatøren kun skal stå på mål for ”kontrolrapporten”.
- De kan ikke bede mig skrive under på kontrolplanen, når det er brandrådgiverens ansvar, mens kontrolrapporten er installatørens opgave. Ellers ved jeg jo ikke, hvilket ansvar jeg tager på mig, siger Jan Lykkenshede.
Tidsrøver
Opgaven omfattede installation af et ABA-anlæg (Automatisk Brandalarmering, red), elarbejde i en cirka 20 kvadratmeter stor tilbygning og renovering af to eksisterende lokaler samt en brand- og røgtætning af en installationsgennemføring.
- Tætning af installationsgennemføringen endte med at blive omdrejningspunktet, da det kom til at se ud som om, jeg kom til at hænge på samtlige brand- og røgtætninger i bygningen, hvilket jeg synes var mærkeligt, siger Jan Lykkenshede.
Han vurderer, at opgaven samlet set har taget cirka 150 arbejdstimer, mens dokumentationsarbejdet og korrespondance frem og tilbage har taget omkring 15 timer. Havde der været helt klare linjer fra starten ville selv dokumentationsarbejdet have taget en brøkdel af tiden, mener han.
- Jeg har ikke noget imod at levere dokumentation for det arbejde, vi har udført, men omfanget her kom bag på os. Problemet er den tid, man bruger på at snakke frem og tilbage om det, siger Jan Lykkenshede.
I TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer Mads Risgaard Knudsen medlemsvirksomhederne til at orientere sig grundigt i udbudsmaterialet, så det ikke kommer bag på dem, at arbejdet med at udføre kontrolrapporterne allerede er inkluderet i udbuddet.
Dernæst er det en gylden regel ikke at skrive under på noget, der rimer på kontrolplan, som den certificerede brandrådgiver har ansvaret for.
- De korte svar er derfor: Gør intet overilet og tag ikke ansvar for andet end de opgaver, I selv har udført, siger Mads Risgaard Knudsen.
- Brandstrategi-rapporten – Læs og forstå den.
- Sammenhold indhold i Brandstrategi-rapporten og udbudsbeskrivelser for det arbejde du skal udføre.
- Er du i tvivl så stil hurtigst muligt dine spørgsmål til bygherre eller rådgiver.
- Vær opmærksom på kontrolrapportens udformning og krav. I flere tilfælde skal man dokumentere både i forbindelse med projektering og under udførelsen.
- Det er som oftest den certificerede brandrådgiver, der har ansvaret for drifts-, kontrol og vedligeholdelsesplanen (DKV-planen).