-
El
Et nyt talentprogram for de dygtigste elektrikerlærlinge har i denne uge sendt 10 lærlinge til Eindhoven i Holland, hvor de henter ny inspiration hos Phillips og Signify.
– Jeg kommer ikke til at kunne holde kæft, når jeg kommer hjem, så mester bliver nok sindssyg af at høre på mig. Men han synes også, det er fedt, at jeg har styr på den nyeste teknologi og kommer hjem med en masse nye input, der gavner forretningen.
Ordene kommer fra 23-årige Sandra Hegelund Andersen, der er elektrikerlærling hos El Solution i Vallensbæk. Hun er én af 10 elektrikertalenter, som er udvalgt til at deltage i det første uddannelsesforløb i et særligt talentprogram, der byder på ny, faglig inspiration på test- og democentre rundt om i Europa. Forløbet er blevet til via et samarbejde mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-forbund og Signify.
I denne uge er det første hold i Eindhoven for at besøge Signify. Her skal de blandt andet lære om belysningshistorie på Philips Museum, få indblik i kravene til stadionbelysning på PSV Stadium og besøge Lighting Application Center (LAC), hvor fokus er på anvendelsen af lys til at indramme, understrege og skabe de bedste forhold for medarbejdere i forskellige erhvervssituationer.
Viden skaber tillid
For Sandra Hegelund Andersen handler turen i høj grad om at dygtiggøre sig, så hun bliver bedre til at hjælpe kunderne med at finde de rette løsninger.
– Hvis du er engageret i dit fag og har en stor viden, kan du skabe et mere tillidsfuldt bånd til dine kunder og hjælpe dem med at skabe det helt rigtige lys for dem. Muligheden for at hjælpe kunderne med at finde de rigtige løsninger er meget vigtigt for mig – og en af årsagerne til, at jeg valgte elektrikeruddannelsen, siger hun på en telefon fra Holland.
Skal inspirere og gå forrest
Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, glæder sig over, at det har været muligt at etablere de tre uddannelsesforløb for talentfulde elektrikerlærlinge.
– Det sender et tydeligt signal til lærlingene om, hvad elbranchen har at byde på, herunder de mange udviklingsmuligheder. Den teknologi, deltagerne oplever på uddannelsesforløbene, repræsenterer det ypperste inden for feltet. Vi tror, at denne erfaring kan være inspirerende, ikke kun for deltagerne selv, men også for dem de deler deres oplevelser med, siger hun og fortsætter:
– Vi er stolte af at give de mest talentfulde lærlinge muligheden for at gå forrest. Det kan vi ikke gøre alene, så en særlig tak til vores medlemsvirksomheder og leverandørerne, der bidrager til, at vi kan sende lærlingene ud i verden og få helt unikke kompetencer, der i sidste ende også kommer virksomhederne til gavn.
Hvem kan komme med?
Talentprogrammet er for elektrikerlærlinge, der har gennemført og bestået delsvendeprøven på hovedforløbet med karakteren 7 eller højere. Derudover skal lærlingen med engagement og dygtighed have gennemført et af nedenstående moduler på hovedforløbet:
- Krav til Design og styring af lys – Modul 1.6 (Design og styring af lys)
- Krav til Automatiske anlæg – Modul 1.2 (Automatiske anlæg på maskiner)
- Krav til Intelligente bygningsinstallationer – Modul 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader)
Det er oplæringsvirksomheden, der indstiller en lærling til et uddannelsesforløb. Læs mere om frister for uddannelsesforløbene, og indstil en lærling i vores digitale formular. Efter indstillingsfristen udvælges de 10 dygtigste elektrikerlærlinge til hvert forløb på baggrund af deres karakterer i delsvendeprøven og det pågældende modul.
Det er en forudsætning, at lærlingen skal kunne tale og forstå engelsk på et rimeligt niveau, da store dele af forløbne foregår i udlandet.
-
To kommende forløb
Intelligente bygningsinstallationer (Schneider Electric)
På dette forløb får deltagerne indblik i avanceret KNX-teknologi og programmering, som de kommer til at afprøve i Schneider Electrics democenter. Forløbet strækker sig over 2 dage i Danmark og 3 dage i Grenoble, Frankrig, i november 2023.
Automatiske anlæg (ABB)
På dette forløb får deltagerne indblik i beskyttelse af maskiner og maskinanlæg ved brug af maksimalafbrydere, ligesom de får mulighed for at løse opgaver i ABB’s digitale testmiljø i deres laboratorium. Forløbet strækker sig over 2 dage i Danmark og 3 dage i Bergamo, Italien, i januar 2024.
Der vil løbende blive planlagt flere talentforløb.