-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Efter 48 år som selvstændig er smeden Leif Nielsen frustreret over nye krav til bogføring, som betyder udgifter og investeringer. Den jyske smed føler sig presset af de nye regler imod en afvikling af virksomheden. Han ville hellere arbejde videre.
Leif Nielsens virksomhed hedder Bakkeregn. Det navn fandt smeden på tilbage i 70’erne, fordi en af de første maskiner fra virksomheden var en vandingsmaskine, der blev bakket ud på marken til vandingen – og så kørte tilbage alene drevet af trykket fra en vandingsrotor under vandingsarbejdet.
Med en placering i Filskov ved Grindsted var der mange landmænd og gartnere med behov for vanding på de tørre sandjorder. På det tidspunkt var der fire til fem mand beskæftiget i Bakkeregn. I dag går Leif alene på værkstedet, hvor han servicerer landbrugsmaskiner, have- og parkmaskiner og sælger forskelligt tilbehør til driften. Lidt dækarbejde og buk og svejs bliver der også lavet.
- Mange af vi mindre firmaer bliver jo ramt af de nye regler om bogføring, som skal ligge i skyen. Det bliver for dyrt for et lille firma at skulle have sådan et system. Der er en bundgrænse, men den rammer jeg hurtigt, når jeg handler med maskiner, siger Leif Nielsen med et suk og drømmer om en bundgrænse, der var ti gange højere.
Højere bundgrænse
Det synspunkt bakker TEKNIQ Arbejdsgiverne op om.
-Der er mange fornuftige og logiske digitale tiltag i den nye bogføringslov. Men fra TEKNIQ Arbejdsgivernes side har vi også peget på, at der burde være en højere bundgrænse for de nye krav og regler. Der mangler proportioner, når selv de mindste virksomheder med små ressourcer skal leve op til kravene.
Det siger politisk konsulent Emil Hanquist fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Webinar om bogføringsloven
-
TEKNIQ Arbejdsgiverne tilbyder et webinar for medlemmerne 29. februar 2024 - Kl. 10:00
Revisor Michael Mortensen samt momskonsulent Tina Kjærgaard Kranker fra Roesgaard holder oplæg.
Pension - nej tak
Som 70-årig har Leif Nielsen i fem år haft mulighed for at læne sig tilbage hjemme i sofaen og lade sig forsørge på folkepension. Men det er ikke lige Leif Nielsens temperament.
- Jeg vil hellere bidrage ved at arbejde videre. Det er da ikke særligt fornuftigt for samfundets økonomi, at jeg lukker på grund af sådan en bogføringsregel og bare hæver pension i stedet. Men det kan det ende med, siger den jyske smed.
De nye bogføringsregler for de personligt ejede virksomheder forventes at træde i kraft i 2026. Det bliver dog først endelig fastlagt i 2025 ifølge Erhvervsstyrelsen. Bliver det 2026, så levner det Leif Nielsen tid til at træffe beslutningen og stille og roligt afvikle maskiner og ikke mindst et lager på 500 kvadratmeter med maskiner og reservedele. Der er ingen gæld, så det er kapital, der skal frigives.
- Men måske kan jeg bytte mig til lidt maskiner, så jeg stadig har lidt og gå at arbejde i, siger Leif Nielsen.
-
Tidsplan for den nye lov
- januar 2024: Erhvervsstyrelsen offentliggør de digitale standard-bogføringssystemer, som lever op til kravene i den nye bogføringslov.
- juli 2024: Virksomheder med pligt til at indsende årsrapport efter årsregnskabsloven, og som bruger et digitalt standard-bogføringssystem, skal bogføre digitalt.
- januar 2025: Virksomheder med pligt til at indsende årsrapport efter årsregnskabsloven, og som bruger et digitalt specialudviklet bogføringssystem, skal bogføre digitalt.
- juli 2026: Personligt ejede virksomheder med en nettoomsætning på mere end 300.000 kr. skal bogføre digitalt.
-