-
Industri
HSM Industri gik i byretten for at få nedbragt bøder for 220.000 kr fra Arbejdstilsynet efter to faldulykker. De to ramte medarbejdere var begge teamledere med ansvar for sikkerhed, men benyttede alligevel korte og forkerte stiger. Medarbejderne slap uden bøder – retten fastholdt bøden til Grenaa-virksomheden.
På direktørkontoret i Grenaa er der stor frustration over så markante bøder ensidigt rettet imod virksomheden.
- Jeg er ramt på min retfærdighedssans i denne sag. Vi besluttede at gå i retten med Arbejdstilsynets voldsomme bødekrav på 220.000 kr. Det krav fandt vi helt urimeligt, når vores virksomhed altid arbejder systematisk og seriøst med sikkerhed. Jeg kunne bedre have forstået det, hvis vi ikke tog sikkerhed alvorligt. Det gør vi – hver dag. Vi har eksempelvis daglige sikkerheds-runderinger i produktionen.
Det siger adm. direktør og indehaver af HSM Industri i Grenaa, Esben Møller, som netop har fået sagen fra Arbejdstilsynet afgjort ved byretten i Grenaa. Sagen drejer sig om to faldulykker i 2019. I den ene ulykke gled en teamleder, da han var ved at installere et anlæg på Molslinjen. Han flækkede en knæskal. I den anden ulykke fik en teamleder overbalance, da han var ved at lave et tag til en arbejdsstation. Medarbejderen faldt 1,5 meter ned og slog hoved og skulder.
Ved begge ulykker brugte medarbejderne stiger, der var for korte og ikke egnede sig til en sikker udførelse af arbejdet.
Målløse medarbejdere
- Da vi i første omgang fik bøderne fra Arbejdstilsynet tog jeg de to berørte medarbejdere ind og bad med om en helt umiddelbar og oprigtig holdning til sagen. De var målløse over bøderne til virksomheden. Som de bemærkede, så var de selv skyld i ulykkerne, fordi de valgte forkerte stiger til arbejdet. Vi besluttede derfor sammen at få en vurdering fra en dommer i retten. Vores håb var, at en dommer ville se, at vi som virksomhed havde gjort, hvad vi skulle for sikkerheden i de to sager, siger direktøren.
Men det håb fik HSM Industri ikke opfyldt. Den 8. februar afsagde byretten en dom, der entydigt lagde skylden på virksomheden trods af de to temalederes klokkeklare vidneudsagn om, at de selv havde valgt de forkerte stiger til arbejdsopgaverne på henholdsvis en færge og på fabrikken i Grenaa. Byretten afviste også at give en mindre bøde pga. et sagsforløb over fire år siden ulykkerne i 2019.
Bøder til medarbejdere
- I sådanne sager kunne det være på sin plads, at der også faldt en bøde fra Arbejdstilsynet til medarbejdere, der ikke overholder vores sikkerhedsinstrukser. Bøderne kan være af symbolsk størrelse, men det ville være en markering af, at du som medarbejder i sikkerhedssager ikke bare kan gøre, hvad det passer dig. Holdningen i retten og hos Arbejdstilsynet er, at kun enorme bøder til virksomheden virker, siger Esben Møller.
HSM bliver i år certificeret inden for arbejdsmiljøledelse efter ISO 45001 og miljøledelse efter ISO 14001. Virksomheden indrapporterer alle arbejdsulykker og nær-ved ulykker og analyserer og diskuterer disse på fire årlige møder. Hver dag er der sikkerhedsrundering og påtaler af sikkerhedsforhold som ikke er overholdt på virksomheden i Grenaa.
- Vi er som ledelse nød til at være på dupperne hele tiden for at sikre bevidstheden hos medarbejderne omkring sikkerhed. Den ene glemmer udsugningen, den anden en afskærmning. Det er lidt nemmere og hurtigere. Den slags fanger vi ved den daglige rundering. Men jeg forventer faktisk af mine medarbejdere, at jeg kan sende dem på en hasteopgave på en færge, uden at de går på kompromis med deres egen sikkerhed. Vi kan ikke som ledere være alle vegne – hele tiden, siger Esben Møller.
Der er omkring 200 medarbejdere på HSM Industri.
Byrettens begrundelse